Спољнотрговинска размјена БиХ и Кине иде отежано: Поскупљење транспорта донијело нове проблеме

Милијана Латиновић
Спољнотрговинска размјена БиХ и Кине иде отежано: Поскупљење транспорта донијело нове проблеме

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона срезала је лани робну размјену БиХ и Кине, а иако је ситуација донекле стабилнија од почетка ове године, увоз робе из најмногољудније земље тече споро јер је транспорт вишеструко поскупио.

Потврђују то домаћи привредници који се у свом пословању ослањају на Кину, односно са далеког истока набављају одређене производе.

Бањалучанин који није желио да му наводимо име рекао је да му од почетка ове године за транспорт једног контингента робе коју набавља из Кине треба више новца него прошле године.

- За транспорт једне пошиљке лани сам плаћао око 3.500 марака, а сада плаћам 5.000 КМ. Слаба је ту рачуница и зарада - рекао је овај Бањалучанин.

Да је транспорт скупљи и да отежава пословање домаћим привредницима потврђује и власник предузећа “Винекс” из Челинца Винко Џомбић.

- Ми конкретно немамо још проблема, јер нам електро компоненте, сигналне сијалице, лед диоде и отпорници из Кине стижу преко партнера из Словеније. Посљедња испорука коју смо имали у новембру прошле године није се разликовала по цијени од ранијих, али сам чуо од колега који набављају директно робу да је транспорт поскупио два до три пута - рекао је Џомбић. Додао је да ово предузеће има око 20 одсто више посла него у вријеме прије короне, те да послове имају договорене и за наредна три мјесеца.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је за “Глас Српске” да је размјена БиХ са свијетом лани била мања за 3,5 милијарде марака у односу на 2019. годину, па самим тим и са Кином.

- Размјена са Кином сада иде отежано и сигурно још неко вријеме кинеско тржиште нећемо моћи рачунати као на неку перспективу зато што је наша привреда уситњена, а транспорт је контејнерски и захтијева велике количине робе. Ми то немамо или имамо робу која не може поднијети транспорт који траје дуже вријеме, попут млијека. На једном сајму причали смо о извозу меда, а један Херцеговац ми је тада рекао када би из цијеле Херцеговине покупили мед не можемо да напунимо контејнер - испричао је Васић.

Додао је да је уситњеност велика кочница домаћој привреди. Васић је истакао да добар посао са Кином постижу винари, те дрвна индустрија.

- Веома мало робе из Кине нама стиже директно. Кинези имају своје дестинације у Европи до којих шаљу робу, а онда из тих складишта иде даље - рекао је Васић.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у прошлој години БиХ је на тржиште најмногољудније земље свијета пласирала робу вриједности 26,40 милиона марака. У истом периоду, из Кине су стигли разни производи вриједности 490,49 милиона марака. Поређења ради, у 2019. години, када спољнотрговинска размјена није била оптерећена пандемијом вируса корона, БиХ је у Кину извезла робу “тешку” 30,16 милиона марака, док су у истом периоду из најмногољудније земље свијета увезени различити производи вриједности 540,31 милион марака.

Производи

Када је ријеч о робној размјени БиХ и Кине, из домаћих погона на кинеско тржиште одлази највише дрвета и производа од дрвета. Са друге стране, осим ситница које свакодневно пазаримо у кинеским радњама широм земље, у БиХ се са далеког истока увозе нуклеарни реактори и електричне машине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана