Спас у посљедњи час: Дизање прага за улазак у ПДВ систем олакшица за занатлије

Анита Јанковић Речевић
Спас у посљедњи час: Дизање прага за улазак у ПДВ систем олакшица за занатлије

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Виши праг за улазак у ПДВ систем омогућиће опстанак занатства и предузетништва у Српској и БиХ, али и допринијети бржем развоју малих бизниса те већем запошљавању радника, што до сада није било могуће.

Наиме Дом народа Парламента БиХ усвојио је у четвртак измјене Закона о ПДВ-у, којим се повећава граница за регистрацију пореских обвезника са 50.000 КМ на 100.000 КМ због инфлаторних кретања и повећања цијена робе и услуга.

Причу о измјени Закона о ПДВ-у покренули су привредници, а предложили посланици СДС-а у Представничком дому Дарко Бабаљ и Младен Босић.

Када се усвајао Закон о порезу на додатну вриједност, промет од 50.000 КМ као праг уласка у систем ПДВ-а био је одмјерен.

У међувремену “појела” га је инфлација и, према ријечима стручњака, тај праг постао је пренизак, јер представља мали годишњи промет чак и за самосталне занатске радње.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ Желимир Нешковић рекао је да ће усвајање измјена Закона о ПДВ-у помоћи великом броју привредних субјеката у БиХ и олакшати им пословање у многим секторима.

С тим је сагласан и директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић наводећи да је овом одлуком обезбијеђено даље пословање за око 7.000 радњи којима је вјероватно пријетило гашење дјелатности.

- Помјерање прага на 100.000 КМ од круцијалног је значаја. То је за нас мотивација, нови подстрек за мала предузећа и сигурно ће резултовати повећањем броја радника. Занатлије ће сада у радњама моћи да имају до три радника, а да не буду у систему ПДВ-а, што до сада није био случај па су се морали довијати на разне начине - рекао је Братић.

Он је подсјетио да су привредници још прије три године затражили помјерање прага те да су предлагали 120.000 КМ.

- Задовољни смо и са 100.000. Уласком у систем ПДВ-а привредници који пружају услуге сваки мјесец би имали 17 одсто губитка, јер немају улазног ПДВ-а, будући да опрему за рад набављају једном у пет, десет година. То би повећало цијене њихових услуга и смањило промет, с обзиром на платежну моћ нашег становништва - казао је Братић.

Предсједник Савеза фризера у БиХ Санин Фазлић каже за “Глас” да бољу вијест од ове нису могли добити.

- У пословању фризерских салона гдје је искључиво услуга у питању, ПДВ је погубан за пословање, економски неиздржив. До сада смо били приморани да радимо с мањим бројем радника, иако нам је по обиму посла требала додатна радна снага. Многи су били на ивици пословања и тај праг од 50.000 КМ их је гурао је у нерегуларно пословање. Људи су се сналазили на разне начине, одјављивали радника на мјесец и слично. Први пут је за нас нешто конкретно урађено, помјерање прага за улазак у ПДВ је бољи потез од свих подстицаја које је држава давала - навео је Фазлић.

Он је истакао да за фризере и друге самосталне предузетнике, који раде сами у радњи, огроман проблем представља одлазак на боловање или породиљско одсуство.

- У таквим ситуацијама људи су приморани да одјаве радње. Немају право на рефундацију плате, попут других запослених, јер док не раде немају промет и не уплаћују доприносе. Тај проблем треба што прије рјешавати - категоричан је Фазлић.

Помјерање рока

Пред делегатима Дома народа био је и приједлог да рок за подношење пријаве буде помјерен на крај мјесеца, односно да се ПДВ плаћа посљедњег дана у мјесецу, а не 10, као што је сада случај.

- Жао ми је што није изгласано да то буде 20. у мјесецу. То даје простора за даље дјеловање и рад када говоримо о овом закону и вјерујем да можемо доћи до консензуса да тај рок буде помјерен - рекао је Желимир Нешковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана