Самит енергетике покретач увезивања и боље сарадње свих актера у енергетској индустрији региона

Г.С.
Самит енергетике покретач увезивања и боље сарадње свих актера у енергетској индустрији региона

Вршилац дужности директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је Самит енергетике у Требињу израстао у најеминентнији скуп у области енергетике, те да је за овогодишњи Самит пријављено више од 900 учесника.

Петровић је рекао да је тема овогодишњег, петог, Самита енергетике координација и боља комуникација свих енергетских компанија на Балкану.

"Мислимо да увезујемо све доносиоце одлука, како из сфере јавног живота, тако и из сфере енерегтике на цијелом Балкану и шире, сви гости и учесници панела ће дати значајне закључке који ће дати смјернице за наредну годину да се покрену активности и да дође до стабилизације енергетског сектора на Балкану" , рекао је Петровић.

Самит Енергетике, као највећи и најпосјећенији пословни скуп, отвара широм врата за развој конгресног Туризма на југу Херцеговине, па је Петровић подсјетио да је у току конкурс за идејно рјешење будућег конгресног центра у Требињу, који ће бити отворен до 7. марта.

Неке од тема које о којима ће се расправљати током самита су повезивање електропривредних предузећа у региону као одговор на енергетске и климатске политике ЕУ; планирање развоја и вођење електро- енергетског система с циљем повећања интеграције обновљивих извора нергеије и убрзања енергетске транзиције, одржавање постојећих производних постројења, развој сектора природног гаса и друге.

" СЕТ је од почетка био важно мјесто окупљања привредника. Имаћемо ове године представнике преко сто компанија и свакако да ће током самита бити контаката, разговора, договора око различитих пројеката и послова. Први пут ће се на једном мјесту окупити директори све три електропривреде из Босне и Херцеговине, а важно је најавити и мултилатерални састанак свих министара и предтавника влада који долазе у Требиње", најваио је директор Самита енергетике Александра Бранковић.

Домаћин министарског састанка биће Министарство енергетике и рударства Републике Српске.

"Самит енегретике је препознат као мјесто разговора и договора, мјесто гдје се сви радо враћају. Разлог је у озбиљном и детаљном приступу планирању, организацији, раду нашег програмског и научног одбора , припреме за самит трају по шест или седам мјесеци. Наравно, и само мјесто одржавања Самита је важно, Требиње је град у који људи радо долазе , па кад се све сабере не треба да чуди што из године у годину имамо све више учесника " , казао је Бранковић.

Пети Самит енергетике енергетике биће одржан у требињу од 20. до 22. марта.

Генерални спонзор Самита је "Елнос група" из Бањалуке, а покровитељи Министарство енергетике и рударства и те Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана