РиТЕ „Угљевик“ и ЕРС да предложе модел финансирања ревитализације рудника

ГС
РиТЕ „Угљевик“ и ЕРС да предложе модел финансирања ревитализације рудника

БАЊАЛУКА - До петка ће бити формирана радна група, коју ће чинити представници матичног предузећа „Електропривреда Републике Српске”, представника РиТЕ „Угљевик” и компаније „Комсар енерџи“, а примарни задатак ће бити анализа Споразума о сарадњи из 2013. године између предузећа РиТЕ „Угљевик” и компаније „Комсар“, те предлагање рјешења за унапређење самог споразума и односа дефинисаних њиме.

Ово је саопштено на састанку министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића са представницима управа матичног предузећа „Електропривреда Републике Српске”, РиТЕ „Угљевик” и компаније „Комсар Енерџи” (Comsar Energy) о актуелним питањима везаним за пословање рудника и термоелектране, као и питањима од заједничког интереса овог привредног друштва и компаније „Комсар“.

Представници компаније „Комсар“ су изразили спремност на дијалог са предузећем РиТЕ „Угљевик”, а на основу споразума о сарадњи из 2013. године, којим је дефинисан однос између РиТЕ „Угљевик” и компаније „Комсар“.

На састанку је потврђена иницијатива која је предложена на претходном састанку РиТЕ „Угљевик“ и компаније „Комсар“ у Угљевику, да се до петка формира наведена радна група.

Учесници састанка су нагласили потребу даљих улагања у рудник и термоелектрану, у циљу одржања производње и несметаног рада постројења.

С тим у вези, један од закључака састанка је и да је, у циљу одржања што дуже погонске спремности постројења, потребно да Електропривреда Републике Српске, у сарадњи са РиТЕ „Угљевик“ предложи модел финансирања ревитализације рудника и термоелектране, у складу са посљедњом експертизом израђеном за потребе матичног предузећа Електропривреде и Владе Републике Српске.

Експертиза је показала потребу ревитализације РиТЕ „Угљевик“ како би се максимално продужио њен рад до крајњег датума декарбонизације, а то је 2050.година.

Констатовано је да је ова експертиза јасна подлога и смјерница коју, без одлагања и максималним залагањем, управа Рудника и термоелектране „Угљевик“ и управа матичног предузећа требају реализовати.

На тај начин, примјеном закључака из ове експертизе, ће се осигурати рад свих зависних предузећа у систему Електропривреде, па и Рудника и термоелектране „Угљевик“.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана