Раст на домаћем тржишту за 0,1 одсто, пад на страном за 0,2 одсто

Срна
Раст на домаћем тржишту за 0,1 одсто, пад на страном за 0,2 одсто

Бањалука - Цијене произвођача индустријских производа из Републике Српске на домаћем тржишту у септембру су у просјеку биле више за 0,1 одсто у односу на август, а на страном тржишту ниже за 0,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да, када је у питању БиХ, па самим тим и Република Српска, на ниво цијена у извозно-увозном пословању утицај има систем каренси борда, односно фиксног курса евра према КМ, који више погодује увозницима.

“Та чињеница, као и старији производни капацитети и технологија заступљена код домаћих фирми стварају веће фиксне трошкове него код привредних субјекта из вана, што све доводи домаће привреднике да имају мањи маневарски простор кориштења цјеновне еластичности”, додала је Стојадиновићева.

Посматрано по намјени потрошње, цијене нетрајних производа за широку потрошњу на домаћем тржишту у септембру су у просјеку биле више за 0,3 одсто у односу на август, цијене енергије, капиталних производа, као и трајних производа за широку потрошњу остале су непромијењене, док су цијене интермедијарних производа у просјеку биле ниже за 0,1 одсто.

Цијене произвођача индустријских производа на домаћем тржишту, посматрано према подручијима индустријске производње, у сектору вађења руда и камена у септембру су у просјеку биле више за 0,2 одсто у односу на август, у прерађивачкој индустрији више за 0,1 одсто.

У производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом, те у подручју снабдијевања водом, канализација, управљање отпадом и дјелатностима санације животне средине цијене су остале на истом нивоу.

Цијене произвођача индустријских производа на страном тржишту посматрано према намјени потрошње у септембру у односу на август код капиталних производа у просјеку су биле више за 0,5 одсто.

Цијене енергије биле су више за 0,2 одсто, док су цијене трајних производа за широку потрошњу биле су ниже за 1,2 одсто, нетрајних производа за широку за 0,5 одсто и интермедијарних производа ниже за 0,3 одсто.

На страном тржишту, посматрано по подручјима индустријске производње, цијене у подручју вађења руда и камена у просјеку су биле више за 2,4 одсто, док су у снабдијевању водом, канализације, управљања отпадом и дјелатности санације животне средине биле ниже за 3,3 одсто, а у прерађивачкој индустрији за 0,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана