Рачун под лупом и без изласка на терен

Анита Јанковић Речевић
Рачун под лупом и без изласка на терен

БАЊАЛУКА - Због неиздавања рачуна трговци, угоститељи и други привредни субјекти који послују у систему фискализације кажњени су за девет мјесеци ове године са пет милиона марака, а лов у мутном од наредне године биће још више под лупом пореских инспектора јер ће имати контролу над радом свих фискалних каса у Српској и то без изласка на терен.

Наиме, према Закону о фискализацији, који је ступио на снагу у марту 2022. године, предвиђено је ново техничко рјешење за регистровање промета преко фискалних каса, према којем ће Пореска управа РС у оквиру система за управљање фискализацијом имати податке о сваком издатом рачуну.

У Пореској управи РС кажу да се успостављање система за фискализацију очекује крајем фебруара наредне године, након чега ће сваки издати рачун бити евидентиран на њиховом серверу путем постојеће интернет везе пореског обвезника.

- Захваљујући новом систему Пореска управа РС ће моћи вршити надзор над радом сваког фискалног уређаја, као и надзор над издавањем фискалних рачуна без изласка на мјесто гдје се врши промет. На основу података из система по потреби ће бити спровођене и теренске контроле - рекао је за “Глас” директор Пореске управе РС Горан Маричић и додао да су инспектори Пореске управе РС за три квартала ове године извршили 2.962 контроле евидентирања промета преко фискалних каса и због утврђених неправилности издали 1.219 прекршајних налога на износ казни од пет милиона марака.

Успостављање наведеног система доноси новине и за купце који ће имати прилику да провјере рачун који им је издат, односно да ли је евидентиран у Пореској управи, што би требало значајно да утиче на повећање фискалне дисциплине и спречавање евентуалних злоупотреба.

- Према Закону о фискалним касама, који је још у примјени, подаци о издатим фискалним рачунима налазе се на контролној траци коју је обвезник дужан да чува годину дана, због чега је провјера издатих рачуна отежана. Такође, фискални рачун ће се моћи достављати и у електронском облику на захтјев купца, што ће олакшати пословање достављачима - објаснио је Маричић. 

У складу са поменутим законом предвиђена је и набавка нових фискалних уређаја који ће бити финансирани из буџета Српске, али те активности још нису започете.

- Још нису стечени услови за покретање набавке електронских фискалних уређаја јер, према закону, издавање одобрења за употребу елемената електронског фискалног уређаја могуће је након имплементације система за управљање фискализацијом - рекао је Маричић.

Он је додао да ће број уређаја које је потребно набавити  бити познат након доношења уредбе о дјелатностима које су ослобођене обавезе регистровања промета преко електронског фискалног уређаја.

- Цијене, као и добављачи електронског фискалног уређаја биће познати и јавно објављени на интернет страници Управе након успостављања система. Уређаји ће бити дистрибуисани привредним субјектима у складу са динамиком фискализације - навео је Маричић.

Затворени објекти

У Пореској управи РС кажу да су њихови инспектори од јануара до септембра ове године због неиздавања фискалних рачуна за 14 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности.

- За исти број обвезника је и лани била изречена мјера привремене забране обављања дјелатности. Током девет мјесеци 2022. године извршено је 2.499 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и због утврђених неправилности издата 1.182 прекршајна налога на укупан износ казни од 4,1 милион КМ - рекли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана