Произвођачи пелета тужбама траже надокнаду штете

 Милијана Латиновић
Произвођачи пелета тужбама траже надокнаду штете

БАЊАЛУКА - Поједини произвођачи пелета угасили су производњу и продају опрему, а због проблема у које су доспјели због забране извоза тог енергента, идућих дана поднијеће тужбу против БиХ, као и одлазећих министара из ФБиХ у Савјету министара који су, како кажу, блокирали доношење одлуке о укидању забране.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ, Горан Ивановић рекао је за “Глас Српске” да су произвођачи пелета доведени на ивицу пропасти, те да ће од БиХ тужбама тражити надокнаду штете и позвати на одговорност министре због којих су, како тврде, доведени у такву ситуацију.

- Постоји блокада од стране одлазећих министара из ФБиХ у Савјету министара БиХ који из нама непознатих разлога уништавају ову индустрију како у ФБиХ тако и у Српској. Влада РС је послала иницијативу да се извоз одобри још средином децембра, међутим, у више кругова гласања и стављања те тачке на дневни ред, сваки пут је кочница била из Федерације - истакао је Ивановић.

Једино што је преостало произвођачима, додао је он, јесте то да се надају да по истеку забране 31. јануара, иста неће бити продужена.

- Протеклих година цијена је формирана на основу тржишних услова, али ти услови су се сада, међутим, потпуно промијенили. Нема више велике тражње ни из Европе, цијене су пале за више него дупло и нема потребе да се и даље наставља забрана. Пелет је представљен као највећи проблем, а заправо није - казао је Ивановић.

Он је упозорио и да су домаћи произвођачи остали без тржишта те да је питање да ли ће и када рампа буде подигнута имати коме да продају свој производ.

- Европа се снабдјела из неких других извора, чак и из Индије. Они су преузели наше купце с којима смо радили годинама. Не знам како ћемо убудуће уопште вратити кредибилитет наших фирми према том ино-тржишту јер смо их због непромишљених одлука оставили на цједилу. Они су платили авансе, а робу нису добили. Поједини су вратили авансе, други немају одакле, па покушавају наћи друге аранжмане с тим купцима - рекао је Ивановић, нагласивши да је угрожено хиљаде радних мјеста у овој индустрији.

Произвођачима је, каже, остало још само да покушају сачувати образ.

- Годинама ћемо враћати рејтинг и кредибилитет на европском тржишту - истакао је Ивановић, нагласивши да је у октобру без икаквог основа продужена забрана извоза.

Протест

Горан Ивановић је рекао да је један од приједлога произвођача био излазак на протесте, али да је све извјесније да ће се ова производња само тихо угасити.

- Произвођачи су преживјели медијски линч, сасвим неправедно, јер они нису били кривци за ситуацију на тржишту, већ трговци и препродавци. Због свега тога питамо се има ли уопште смисла било шта више па и изаћи на протест - рекао је Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана