Привреди Српске гори под ногама!

Данијела Бајић
Привреди Српске гори под ногама!

БАЊАЛУКА - Да привреда Републике Српске клизи низбрдо потврђују најновији подаци статистичара, према којима је пад индустријске производње и броја запослених настављен и у протеклом мјесецу, због чега су, кажу упућени, неопходне хитне мјере за превазилажење кризе.

Према посљедњим подацима Републичког завода за статистику, календарски прилагођена индустријска производња у априлу ове године у односу на исти мјесец лани била је мања за 6,3 одсто. Када се посматра период од јануара до краја априла индустријска производња у поређењу са прва четири мјесеца 2023. пала је за 6,2 одсто.

Највећи пад је забиљежен у подручју вађење руда и камена и то чак 14,9 одсто. Када је ријеч о области производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен је, како је наведено у саопштењу завода, пад од 8,6 одсто, а у прерађивачкој индустрији 4,6 одсто.

Све то је довело до смањења броја запослених у индустрији и то за 4,7 одсто у априлу у односу на исти мјесец прошле године.

- Од јануара до краја априла ове године остварен је извоз у вриједности од 1,650 милијарди КМ, што је за осам одсто мање него у истом периоду лани, док је увоз био тежак 2,342 милијарде, што је за 7,3 одсто више. Проценат покривености увоза извозом износио је 70,5 процената - навели су из завода. Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је за “Глас Српске” да је привредницима дошло пет до 12 те да је вријеме да се нешто предузме, како би премостили кризу, која је захватила цијелу Европу.

- Привреда Српске је у недостатку потражње, прије свега на европском тржишту, дошла у тешко стање. Сам број радника је на неки начин одраз стања и привреди. Ако нема тражње и производње, логично је да дође до смањења броја радника - казао је Рачић.

Додао је да је тешко знати шта ће бити у наредном периоду, јер је Западу стало да оживи своју потражњу и потрошњу. То је, каже, посебно видљиво на великим тржиштима попут Њемачке и Аустрије, које потпирују потрошачке склоности становника, а који у страху од кризе редукују куповину намјештаја, аутомобила и сличних ствари.

- Инсистираћемо да се поново у јуну вратимо за преговарачки сто са Владом РС са циљем доношења рјешења ради превазилажења тренутних проблема - рекао је Рачић.

Извршни директор Удружења економиста РС СWОТ Саша Грабовац истакао је да смањена потражња у ЕУ доводи до проблема у вези са домаћом привредом.

-  С друге стране, код ниско акумулационих грана, односно гдје је мала додатна вриједност, попут индустрије обуће и текстила, послодавци су претрпјели велико оптерећење због повећања најниже плате. То је додатно усложило њихову позицију, због чега је подршка компанијама у појединим областима нужна - рекао је Грабовац.

Додао је да када је ријеч о производњи и снабдијевању електричном енергијом највећи разлог пада јесте сушна година, док вађење руде највише зависи од тржишта гвожђа, гдје је такође дошло до поремећаја.

Плата и инфлација

Према подацима Завода за статистику, просјечна априлска нето плата у Српској износила је 1.400 КМ и у односу на март номинално и реално већа је за 0,4 одсто. Просјечна априлска бруто плата износила је 2.140 КМ.

Статистичари су израчунали и да је годишња инфлација у априлу у односу на исти мјесец лани износила 2,5 одсто, док је у односу на март била нула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана