Превозници дјелимично задовољни: Олакшице за сада минималне

Милош Васиљевић
Превозници дјелимично задовољни: Олакшице за сада минималне

БАЊАЛУКА - Закон о царинској политици БиХ, који је у примјени од 1. августа прошле године и од кога су превозници имали велика очекивања, до сада је донио само дјелимичне олакшице и то у обради папира.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић казао је за “Глас Српске” да и даље чекају по два дана да роба буде расцарињена.

- У једном сегменту јесте олакшица јер је убрзала обраду папира, али још ни близу онога што смо очекивали. Рецимо, ако се роба товари у Мркоњић Граду и долази на царину у Бањалуци, шпедитер посао брже одради  електронски, тако да папири буду готови - рекао је Грбић.

Ипак, према његовим ријечима, то пуно не вриједи када се дође на границу, гдје је све гора ситуација.

- Након што је Хрватска увела скраћено радно вријеме на царини, превозници су запали у велике проблеме, поготово они који возе кварљиву робу, јер ако не предају папире на хрватској страни до два сата, то онда могу урадити тек сутрадан. Фитосанитарни инспектори раде сада само до три, до два примају папире. Ништа се није урадило о том питању - рекао је Грбић додавши да нема краја проблемима па и не чуди зашто возачи одлазе да раде у неке друге земље.

Увођење прве електронске услуге, односно трансевропског система НЦТС - новог компјутеризованог провозног (транзитног) система, само је први корак ка потпуној “царини без папира”.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић каже за “Глас Српске” да примјена Закона о царинској политици БиХ обухвата већи број измјена те да су то први кораци које БиХ мора испунити на путу за пуноправно чланство у ЕУ.

- Од 1. августа прошле године у примјени је електронски провоз. Након 1. августа ове године БиХ ће стећи услов да поднесе захтјев да постане пуноправна чланица Конвенције о заједничком провозу. Када се то деси, то значи да камион који крене из фирме и поднесе царинску пријаву оног момента када буде у систему, знаће се да та роба долази и смањује се било какво чекање јер неће морати да се заустави на уласку у ЕУ. То ће умногоме скратити процедуру - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, циљ је да комплетна комуникација на нивоу пореских обвезника буде без папира, односно да документа буду електронска, што ће, осим убрзања свих поступака, смањити и трошкове. 

Печат

Поступак провоза, који се до 1. августа 2022. спроводио у папирном облику, замијењен је на начин да се царинске пријаве подносе искључиво електронски. Овјерене су дигиталним квалификованим печатом који издаје УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана