Нови начин предавања ПДВ пријава: Привредници чекају пет до 12

Данијела Бајић
Нови начин предавања ПДВ пријава: Привредници чекају пет до 12

БАЊАЛУКА - Више од 47.000 пореских обвезника у БиХ још није започело процес регистрације за коришћење електронских услуга Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чија примјена креће од почетка 2024. године, а привредници који то не ураде у прописаном року мораће платити казну.

Од 53.775 ПДВ обвезника, колико их према подацима УИО има у БиХ, свега 12,35 одсто њих се закључно са јучерашњим датумом регистровало за нови начин предавања пријава.

Они који, како су истакли у УИО, не буду испунили своју обавезу на вријеме, неће бити у могућности да предају своју ПДВ пријаву, а самим тим ће за такве обвезнике УИО издати прекршајне налоге.

- С обзиром на то да ускоро истиче законски предвиђени рок за предају ПДВ пријава потписаних новим квалификованим електронским потписом, упозоравамо све ПДВ обвезнике да се што прије информишу и предузму одговарајуће кораке - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО Ратко Ковачевић.

Он је нагласио да је 10. фебруар рок за предају ПДВ пријава, а да би то могли урадити према новим прописима обвезници морају обавити све потребне кораке који захтијевају вријеме, због чега је, како каже, најбоље да већ ове седмице крену у поступак.

- Како би обвезници индиректних пореза користили електронске услуге УИО уз употребу квалификованог електронског потписа, као што је подношење ПДВ пријава овјерених на нови начин, неопходно је да сваки обвезник прво закључи уговор о кориштењу информационог система за електронско пословање са Управом за индиректно опорезивање. То је први корак који мора испунити сваки ПДВ обвезник - појаснио је Ковачевић.

Поред тога, сваки порески обвезник мора извршити пријаву заступника, физичког лица које ће у име обвезника обављати електронско пословање са УИО. То може бити особа запослена код пореског обвезника или књиговођа који припрема ПДВ пријаве за већи број пореских обвезника, која мора имати квалификовану електронску потврду, а то може добити код УИО.

- Сваки порески обвезник који чињењем или нечињењем направи прекршај, подлијеже новчаној казни.  Ако не поднесе пријаву за ПДВ или је не поднесе у прописаном року, казна је 300 КМ. Поред тога, ако се не поднесе ПДВ пријава, а постоји обавеза за плаћање, то подразумијева покретање поступка принудне наплате гдје се на износ обавезе за уплату ПДВ-а обрачунава терет накнадне принуде и затезна камата за сваки дан закашњења уплате - рекао је Ковачевић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је за “Глас Српске” да је дигитализација јавне управе свима у интересу.

- Дигитализација је неопходна, јер ће омогућити комуникацију са јавним сервисима у електронској форми, а са циљем скраћења, поједностављивања административних процедура. То је оно о чему у посљедње вријеме највише причамо. Међутим, наш највећи проблем је то што имамо навику да све радимо у посљедњем тренутку и многи чекају задњи час за увођење било каквих новина - казао је Ћорић.

Велике фирме

Према ријечима Ратка Ковачевића, сви велики порески обвезници имали су обавезу да од пореског периода у јулу ове године предају ПДВ пријаве овјерене на нови начин, употребом дигиталног квалификованог потписа.

- Након што је завршен овај поступак за све велике пореске обвезнике, сада је ред на све остале. Њих је знатно више и зато је потребно да сваки обвезник што прије покрене процедуру и први корак - рекао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана