Ништа више неће бити исто: Гасе се најјаче њемачке компаније

ГС
Ништа више неће бити исто: Гасе се најјаче њемачке компаније

Талас стечајева коси Њемачку већ годинама. Криза је почела са пандемијом корона вируса, а касније се само продубила. Неке од највећих компанија нису могле да издрже високу инфлацију, из дана у дан све је више оних које подносе захтјев за стечај.

Број затворених фирми из дана у дан све је већи, неке су старе чак и више од једног вијека. Иако је Њемачка једна од највећих свјетских економија, криза ни њу није заобишла. Стручњаци у Њемачкој нису оптимисти, преносе њемачки медији.

У посљедњих десет дана више од 5 компанија поднијело је захтјев за стечај. Стручњаци кажу да је све то посљедица пада куповне моћи потрошача, инфлације... Све индустрије су на удару и тренутно нема поштеђених.

Алкохолна пића углавном нису јефтина, а када се томе додају инфлација и растући трошкови живота, управо су она прва на којима потрошачи штеде. Изгледа да је један релативно млади њемачки бренд, Елепхант Гин, погођен управо кулминацијом тих чиниоца, а њемачки медији пишу да је компанија у стечају.

Захтјев за стечај поднесен је Окружном суду, а адвокат Гордон Гајзер именован је за привременог стечајног управника. Он сада жели да пронађе инвеститора за компанију, пише WиртсцхафтсWоцхе, а преноси Индекс.

Теса и Робин Герлач, оснивачи Елепхант Гина, жељели су свом џину да дају афрички призвук. Наиме, 15 одсто продајне цијене сваке флаше било би донирано пројектима заштите слонова. Компанија тврди да је на овај начин већ донирала милион евра.

Њемачка компанија "Брецкле" је недавно производила око 3.000 душека дневно у огромној фабрици. Али сада је група поднијела захтјев за банкрот. Произвођач је у кризи, наводе њемачки медији.

Произвођач мадраца "Брецкле" из Доње Саске је поднио захтјев за банкрот. Према писању медија, "Брецкле ГмбХ Мäрзетен ГмбХ" и "Лапур ГмбХ" наводно су поднели захтјев за несолвентност суду у Гöттингену, преноси Фениx-магазин.

Производни погон Нортхеим једна је од највећих фабрика мадраца и кревета у Европи. Величине је 80.000 квадратних метара. Раинер Ецкерт за сада је именован за стечајног управника, а производња ће се наставити упркос стечају. Запослени су о томе обавијештени у понедјељак ујутру.

Гравис

Након 38 година, њемачки трговачки ланац електроником Гравис, најпознатији као Еплов (Аппле) партнер, затвара своја врата. Без посла остаје око 400 радника.

"Након готово четири деценије пословања компанија за продају рачунара, Гравис, из Берлина је пред стечајем. Трговац електроником затвориће све своје продавнице у Њемачкој", потврдио је портпарол фирме.

Није познато када ће се затворити 37 пословница и онлине схоп, али сигурно је да ће то бити до краја године. Како је рекао потпарол Грависа, све продавнице у Њемачкој затвориће се до 31. децембра.

Гравис посљедњих година није могао да прати брзи развој онлине трговине и промјењиве потребе потрошача. Фирму је прије неколико година преузела Фреенетова подружница Мобилцом-Дебител, али ни то није помогло Гравису у пословању.

Масовни банкроти кафића и ресторана

Криза затвара ресторане и кафиће у Њемачкој – тешка времена за немачке угоститеље се настављају.

Од прве пандемијске године 2020. затворено је око 48.000 компанија, а 6100 их је отишло у стечај, показало је истраживање агенције Кредитреформ.

Стручњаци очекују даљи лош тренд.

"Талас је тек почео", рекао је Патрик-Лудвиг Ханч, водитељ истраживања агенције, преноси дпа.

Само прошле године сваки десети предузетник у гастрономији одустао је од посла. Затворено је 14.000 локала, што је више него у претходне три године.

Пекара Грау

Традиционални њемачки ланац пекара Грау одлучио је да након 80 година рада затвори своја врата.

Њемачки медији пишу, како је одлука о коначном затварању донесена након што је ланац једно вријеме био у стечају.

Традиционална њемачка пекара након 80 година рада се трајно затвара упркос дугој историји фирме и мјерама за спас, преноси Феникс магазин.

Пекарски ланац Грау из Штутгарта постоји од 1939. године. Одувијек га је карактерисао високи квалитет пекарских производа и јединствена корпоративна филозофија. На лето 2023, морала је да поднесе захтјев за стечај.

Тада су многи сматрали да је крива власница Инес Грау, која ланац пекара води већ 37 година. Било је тврдњи да компанија наставља да се шири иако нема довољно новца за постојеће пословнице и раднике.

Мјере су, између осталог, укључивале затварање неколико пословница, унутрашње реструктурирање и прилагођавање производа. Грау је стога вјеровала у нови почетак. Ипак, стечајни управник захтијевао је даље мјере реструктурирања, пише Феникс магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана