Ни у тешкој години не одустају од инвестиција

Милош Васиљевић
Ни у тешкој години не одустају од инвестиција

БАЊАЛУКА - Субвенције тешке 14,5 милиона марака биће распоређене на 233 предузећа из Српске која су испунила услове за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години.

Наиме, Влада Српске усвојила је у петак информацију о спровођењу јавног позива за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години, на који се пријавило 315 привредних субјеката, а комисија је утврдила да њих 233 испуњавају прописане услове.

Из Министарства привреде и предузетништва Српске рекли су да од укупног броја пријава 81 привредни субјекат није испунио услове утврђене прописима, те да је једно предузеће доставило обавјештење да одустаје од подстицаја за директна улагања.

- У наредном периоду потребно је доношење рјешења о додјели подстицаја за директна улагања у 2023. години и да министарство са привредним субјектима закључи појединачне уговоре о додјели - наводи се у саопштењу.

Како су образложили, подстицајима од 14,5 милиона подржана је реализација оправданих инвестиционих улагања привредних субјеката у износу од 87,6 милиона.

 - Ријеч је о набавци производних линија, дигитализацији производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и друго - навели су из ресорног министарства.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је сваки подстицај добродошао, те да они из године у годину морају бити већи.

- Чињеница је да у посљедње вријеме стално потенцирамо да треба да подигнемо технолошки ниво привредних субјеката у Српској. Подстицаји су кренули са износом од два милиона КМ, а ове године је то 14,5 милиона, што је похвално, иако морамо признати да то није довољно. Позитивно је и то што се пријавило више од 300 предузећа, што показује да су они одлучили да инвестирају и у тешкој години за пословање - рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, добро је да се предузећа на овај начин охрабре да улазе у нове инвестиције и на тај начин подигну технолошки ниво, повећају продуктивност и буду конкурентна на тржишту, прије свега Европске уније.

Директор бањалучке Творнице обуће “Бема” Маринко Умичевић рекао је за “Глас Српске” да су конкурисали за овај подстицај, али да је то мало издвајање за подршку привреди, иако добро дође све што добију.

- Нема ништа без улагања у нову опрему и технологију, а модерне машине једини су спас. Само једна наша нова трака кошта 500.000 евра, па замислите колико је онда потребно средстава да испратимо захтјевно међународно тржиште - рекао је Умичевић који се нада да ће подршка у будућности бити снажнија.

Конкуренција

Према ријечима Пере Ћорића, тржиште је немилосрдно, конкуренција је велика, а једино улагањем у технологију може се подићи конкурентност.

- Ово је и добра порука привреди да је држава уз њу, али се надамо да ће средства у будућности бити значајнија него сада - казао је Ћорић.

Ни у тешкој години не одустају од инвестиција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана