Мултилатералне компензације шанса за привреднике и јавни сектор: На располагању шест нових рунди

Милијана Латиновић
Мултилатералне компензације шанса за привреднике и јавни сектор: На располагању шест нових рунди

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској до сада су компензовали 935 милиона марака обавеза и потраживања, а у овој години пред њима је шест нових рунди.

Истакли су то за “Глас Српске” у Бањалучкој берзи и подсјетили да је прва мултилатерална компензација одржана 2015. године, те да су привредници задовољни јер успијевају наплатити потраживања из ранијих година, те платити обавезе наплаћеним потраживањима.

- Тако им остаје више готовог новца, што се показало нарочито важно у вријеме пандемије - навели су у Бањалучкој берзи.

Додали су да је Влада РС донијела одлуку о организовању шест компензација и цесија у овој години.

- Мултилатералне компензације ће се одржати у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру - навели су у Бањалучкој берзи.

Према подацима на интернет страници Бањалучке берзе, број учесника креће се између 500 и 700 по једној компензацији.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић подсјетио је да је Комора била иницијатор за покретање мултилатералних компензација, које су, судећи према до сада компензованом износу, дале очекиван резултат.

- На овај начин дјелимично је смањена неликвидност привреде, један од горућих проблема. Да бисмо дошли до још бољих резултата потребно је подићи свијест привредника и јавног сектора о значају компензација те да се у овај систем укључе сви - рекао је Благојевић.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Федерација

У Бањалучкој берзи истичу да на систему мултилатералних компензација имају све више учесника из ФБиХ.

- Тренутно 264 привредна субјекта из ФБиХ користи наш систем на добровољној основи и тако плаћају обавезе и наплаћују потраживања од учесника из Републике Српске - истакли су у Берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана