Купци не чекају тропске врелине: Климе грабе већ у априлу

Данијела Бајић
Купци не чекају тропске врелине: Климе грабе већ у априлу

БАЊАЛУКА - Да становници БиХ поучени горким искуством из прошлих година више не чекају тропске врелине да би купили климу, свједоче трговци у продавницама бијеле технике, али и подаци о увозу према којима је за ту робу у три мјесеца ове године потрошено чак 17,5 милиона марака.

Иако до љета има још најмање два мјесеца, високе температуре за ово доба године, али и чињеница да се на монтажу раније чекало и до два мјесеца натјерале су грађане да на вријеме набаве расхладне уређаје.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја марта највише клима-уређаја на наше тржиште је стигло из Кине, као и лани, када је укупан увоз био вриједан 14,42 милиона марака, а годину раније 8,75 милиона КМ.

На домаћем тржишту, али у нешто мањем броју, могу се наћи и клима-уређаји произведени у Турској, Хрватској, Италији, Њемачкој и другим земљама.

Трговци широм Републике Српске и ФБиХ задовољно трљају руке истичући да продаја клима-уређаја никад није била боља, посебно када је у питању овај мјесец. 

Према њиховим ријечима, клима-уређаји у становима и кућама више нису луксуз него потреба, те су грађани, свјесни тога, већ похрлили у куповину.

Трговац у бањалучкој радњи “Техношоп” Славен Јакшић истакао је да је потражња добра, јер температуре ових дана достижу и до 30 степени.

- Свакодневно нам стиже велики број питања за климе без обзира на то што љето није ни близу. Високе температуре за ово доба године натјерале су многе грађане да крену у набавку климе, јер се плаше да ће, како дани одмичу, много дуже чекати на њихову испоруку и постављање - казао је Јакшић.

Додао је да се купци најчешће опредјељују за клима-уређај који кошта око 1.000 марака.

Купаца не мањка ни у трговинама бијеле технике на подручју Херцеговине, гдје је, тврде продавци, мајстора који постављају климе све мање, па се током љета на монтажу чека прилично дуго.

У требињској продавници “Техно плус” кажу да је потражња за расхладним уређајима у посљедњих годину дана изнад свих очекивања.

- Купци се најчешће одлучују за оне мало скупље климе. Воде се оном изреком: “Што је скупље, то је квалитетније”. Међутим, код нас се могу наћи и јефтиније климе које су квалитетне - рекао је продавац Боривоје Вучић.

Велика потражња за климама влада и на подручју ФБиХ, а у тузланском “Климашопу” кажу да муштерија имају током цијеле године.

- У посљедњих годину-двије је заиста помама за климама које се могу користити љети, али и зими, јер се људи усљед ове енергетске кризе боје да ће остати без енергената, дрвета и пелета, који су знатно поскупјели - казала је трговац Ајна Дринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана