Туђа јаја гуше домаћу производњу

Данијела Бајић
Туђа јаја гуше домаћу производњу

БАЊАЛУКА - Док већина хране поскупљује, цијена јаја у БиХ пада, јер су она из увоза преплавила домаће тржиште, чему у прилог говори и податак да је лани из иностранства стигла ова намирница у вриједности од 9,02 милиона КМ, што је за 2,45 милиона више у односу на годину раније.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, на овдашње  тржиште лани су стигла 1,94 милиона килограма јаја, док је годину раније увезено 1,36 милиона килограма у вриједности 6,57 милиона КМ.

Највиша јаја током прошле године на рафове домаћих маркета стигло је из Србије и то у вриједности од 4,07 милиона КМ, а затим из Украјине, за шта су издвојена 1,32 милиона КМ. Јаја су прошле године, како су навели у УИО, у БиХ стизала и из Чешке, Мађарске и Словеније и то највише у марту, пред васкршње празнике.

Предсједник Заједнице живинара РС и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да су конзумна јаја у Српској јефтинија за десет одсто у односу на крај прошле године, када је просјечна цијена по комаду била 25 фенинга.

- Реално је очекивати да ће и у наредном времену цијене бити у благом паду - казао је Миличић.

Он очекује да се цијена јаја задржи и пред васкршње празнике, јер је, поред појефтињења сточне хране у протеклој години, повећана понуда.

- Због повећаног увоза на домаћем тржишту је дошло до одређеног поремећаја, што би требало хитно довести у ред. Домаћи произвођачи сигурно могу обезбиједити довољне количине јаја да би наше тржиште било снабдјевено. Није потребан увоз, јер имамо капацитете да произведемо чак и за околна тржишта - рекао је Миличић.

Замјеник директора фирме “Ракић комерц” из Батковића код Бијељине, која се бави производњом и продајом конзумних јаја, Јован Ракић казао је да су приморани да спуштају цијене јаја, упркос расту трошкова.

- Домаће тржиште је доста притиснуто увозом јаја, првенствено из Србије, чији фармери константно повећавају своје капацитете па сав вишак пребацују нама. Промијенио се однос понуде и потражње. Сада је више јаја у понуди, јер не можемо преко ноћи редуковати своју производњу због мање потражње - рекао је Ракић.

Додао је да су очи домаћих фармера упрте у надолазеће празнике, када се очекује већа потражња јаја.

Према његовим ријечима, на домаћем тржишту за десеторо јаја потребно је издвојити од три до четири и по марке, зависно од маркета.

- Треба обратити пажњу на јаја која су доста јефтинија, јер су она по правилу старија па их трговци, да би их се ријешили, нуде по смијешно ниским цијенама. И то је, због презасићеног тржишта, тренутно честа појава - казао је Ракић.

Извоз

Према подацима УИО, БиХ је лани на страно тржиште извезла јаја у вриједности од 8,75 милиона марака, док су се годину раније на рафовима иностраних маркета нашли ови производу вриједни 7,66 милиона КМ. На инострано тржиште своје производе током прошле године пласирало је пет извозника из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана