Иновације за предузећа мисаона именица

Милош Васиљевић
Иновације за предузећа мисаона именица

БАЊАЛУКА - Предузећа у Српској тешко се одлучују на иновације производа, услуга или производног процеса, због чега губе корак са иностраном конкуренцијом.

Према подацима Републичког завода за статистику од 2020. до 2022. године 15,7 одсто предузећа спровело је бар једну иновативну активност, док 84,3 одсто уопште није спроводило иновативне активности.

- Иновација производа је нови или побољшани производ, односно роба или услуга која се знатно разликује од претходних производа или услуга предузећа, а која је имплементирана на тржишту. Од 2020. до 2022. године 8,9 одсто предузећа увело је иновацију производа. Иновација пословног процеса је нови или побољшани пословни процес који је уведен за једну или више пословних функција који се знатно разликује од претходних. У посматраном периоду 12,7 одсто предузећа увело је иновацију пословног процеса - показало је истраживање Завода које је обухватило 1.241 предузеће.

Од укупног броја предузећа која нису спроводила иновативне активности од 2020. до 2022. године 68,2 одсто навело је да није било потребе за иновативним активностима.

- Недостатак ресурса, као што су финансије, квалификовано особље, материјал спријечио је 19,2 одсто предузећа да се бави иновативним активностима, док 12,6 одсто није спроводило иновативне активности из других разлога, као што су стратешки разлози, други приоритети, превисоки ризици, мали очекивани приноси - показало је истраживање.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да се домаћа предузећа суочавају са проблемима у пословању.

- Наши привредни субјекти нису на адекватном технолошком нивоу, а ако хоћете да будете конкурентни у свијету, једини начин је повећање производње и модернизација. Ако тога не буде, онда ћемо и заостајати - рекао је Ћорић истакавши да се из буџета Српске издваја далеко мање новца за нове технологије него што је случај у развијеним земљама.

Ћорић је истакао да је био члан делегације која је недавно посјетила Кину, гдје су обишли неколико компанија које су тренутно водеће у свијету, а настале су прије 20 година.

- Свој успјех остварили су на иновацијама кроз значајна улагања у развој. Само једно предузеће које се бави производњом безбједносних камера лани је имало приход од 7,5 милијарди марака и од тога је десет одсто дато за истраживање, развој и израду нових производа - рекао је Ћорић и нагласио да су домаћем тржишту неопходна значајнија средства и кадрови који би се бавили истраживањем и стварањем нових производа.

Области

Подаци Завода за статистику показују да се на иновације највише одлучују велики привредни субјекти, са 250 и више радника, који чине 37,7 одсто иновативно активних предузећа. Посматрано по подручјима највише су иновативно активна била предузећа из области финансијске и дјелатности осигурања, њих 48,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана