Грађани бјеже од покретања бизниса

Анита Јанковић Речевић
Грађани бјеже од покретања бизниса

БАЊАЛУКА - Од 10.536 привредних друштава која послују на територији Републике Српске, у чак пет локалних заједница, смјештено је мање од десет предузећа, што је према ријечима стручњака показатељ да домаће становништво зазире од покретања бизниса те да очекује да се економијом бави држава или странци.

Према подацима Привреде коморе РС, Бањалука се издваја као главни привредни центар Српске јер су у граду на Врбасу регистрована 3.142 привредна субјекта. На другом мјесту је Бијељина са 1.101 предузећем, а високо треће мјесто припада Лакташима гдје послује 535 субјеката.

Подаци показују да у Добоју послује 361 привредно друштво, а у Источном Новом Сарајеву њих 220.

Занимљиво је да више од 43 локалне заједнице у Српској имају мање од 100 предузећа, међу којима су и не тако мале општине као што су Вишеград, Невесиње, Котор Варош, Фоча.

Ако је судити по броју регистрованих предузећа, најгора је ситуација у Источном Мостару гдје је регистрован само један привредни субјекат. Мало боље је у Купресу гдје послују три субјекта, док у Језеру привредну дјелатност обављају четири предузетника.

Међу локалним заједницама који имају мање од десет предузећа су и Крупа на Уни и Источни Дрвар гдје је регистровано по шест привредних субјеката.

О потенцијалима домаће привреде највише говори структура самих дјелатности, па је тако највећи број друштава регистрован у области трговине на велико и мало и то њих 2.498, а најмање их је у области вађења сирове нафте и природног гаса, односно тек два субјекта. Када су у питању производне дјелатности највише предузећа је у области прераде дрвета и то 498, док су на другом и трећем мјесту грађевина и металски сектор.  

Економиста Марко Ђого каже да Српска има веома мали број привредних субјеката у односу на број становника.

- Подаци о броју предузећа јесу показатељ ствари које нису баш пожељне. Наши грађани зазиру од покретања сопственог бизниса и због наслијеђених пракси из комунизма и даље сматрају да неко други, да ли држава или странци, треба да се баве привредном дјелатношћу. Такође, наше друштво често привреднике доживљава као сумњиве и непожељне особе за разлику од запада гдје су бизнисмени најугледнији чланови друштва - казује Ђого.

Додаје да је нестабилна политичка ситуација у земљи и окружењу додатни отежавајући фактор због којег домаће становништво зазире од покретања сопственог бизниса.

- Друштвена нестабилност и страх од глобалних сукоба само су неки од фактора који утичу на спремност људи приликом инвестирања. Компликованост процедура и висока улагања нису међу тим разлозима јер је у Српској релативно брзо и лако основати предузеће - казује Ђого.

Он истиче да наведени подаци показују да је комплетан друштвени систем фокусиран на потрошњу, а не на производњу.

- То је наш највећи проблем. Форсира се стварање вриједности кроз прерасподјелу што је најлакше кроз област трговине. Систем не подржава промјену и морамо почети уважавати људе који су креативни и који стварају нову вриједност - казује Ђого.

Млади

Марко Ђого каже да друштво мора озбиљно радити на промјени предузетничке свијести код грађана, нарочито код млађих генерација.

- Млади и јесу све чешће ти који излазе из ранијих шаблона и покушавају да региструју бизнисе којих се не треба плашити. И на западу велика већина бизниса у прве двије-три године пропадне, то је нормално. Важно је да имамо што више покушаја - рекао је Ђого. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана