Економисти о перспективним улагањима: Које су најисплативије инвестиције у 2024. години

ГС
Економисти о перспективним улагањима: Које су најисплативије инвестиције у 2024. години

Испраћамо још једну тешку годину у коју су се слиле посљедице глобалних криза из протекле три, али без наговјештаја да би у 2024. години могло бити битно другачије. Још почетком пандемије коронавируса енергенти и храна показали су се као кључни за сваку економију, а значаја снабдијевања из домаћих извора свјеснији смо из дана у дан.

- Генерално, енергетика је област у којој су нам потребне инвестиције, али кроз обновљиве изворе енергије. Приоритет су нам улагања у енергију и храну. То су двије гране које свака земља треба осигурати за своје људе. Значи, да имају енергије и да нису гладни - каже Азиз Шуње, професор Економског факултета УНСА-е.
Ми смо мали и сиромашан народ који не може инвестирати у високе технологије, подсјећа Алекса Милојевић, економски експерт, а преноси Аваз.

- Наша база су природна богатства – прехрамбена и дрвна индустрија те енергетика. То су основни правци нашег развоја, а тек на тим основама могуће је касније очекивати више технолошке нивое - појашњава Милојевић.

Основни проблем Босне и Херцеговине је тај што нема властите изворе финансирања, јер се власти задужују углавном за потрошњу, па приходи које бисмо могли инвестирати одлазе у отплату дуга.

- Једини извор властите акумулације је промјена начина располагања природним богатствима. Умјесто садашњих концесија, које су толико ниске и безначајне, чак су много ниже од оних у афричким земљама, некадашњим колонијама, та природна богатства требају прећи у руке општина, а да рента за кориштење тих ресурса, као на Западу, достиже чак и 90 посто нето добити. Тако бисмо имали извор за наше инвестиције. Ако овако наставимо да, концесионо, практично поклањамо наша природна богатства, онда нам нема спаса - истиче Милојевић.

Осим инвестиција у енергетику, у свим сегментима и свим видовима производње енергије, затим транспорт, као кључну грану за плин и нафту, те производњу хране, Игор Гавран, економски аналитичар, препознаје још једну стратешку грану бх. економије с великим могућностима.

- Оно што се, нажалост, чини извјесним јесте то да не само 2024. него и наредних година улагања у производњу оружја, муниције и војне опреме имају најбољу перспективу - сматра Гавран.

Из угла државе, професор Шуње најзначајнијим сматра инвестирање у подузетничку инфраструктуру, кроз потицање развоја бизниса те потицање пословног окружења.

- Прва инвестиција је свакако образовање. Затим улагање у путну и жељезничку инфраструктуру, уз истовремено реализацију реформске агенде, јер су нам потребне реформе да ухватимо прикључак за ЕУ - истиче Шуње.

Гавран додаје да развој нових технологија, вјештачке интелигенције и роботике, електричних возила, инфраструктуре и опреме, има загарантирану експанзију, а атрактивним сматра и инвестиције у некретнине те експлоатацију литија, кобалта и других.

- Доказ да и у БиХ за то има потенцијала јесу нови рудници и истраживања. Наша трагедија је то што ове прилике користи неко други, што ће страни концесионари остваривати енормну зараду, а домаће власти се задовољавати мизерним концесијама и трајним губитком природних богатстава - истиче Гавран.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана