Бродолом дрвне индустрије

Анита Јанковић Речевић
Бродолом дрвне индустрије

БАЊАЛУКА - Домаћи дрвопрерађивачи усљед вишемјесечног пада потражње за готовим и полуготовим производима све дубље тону у проблеме, који се попут куге великом брзином шире на комплетну индустрију јер су многа предузећа због препуних складишта драстично смањила одвоз уговорених трупаца из шумских газдинстава.

Продаја пелета и других врста огрева због благе зиме код нас, али и у Европи у посљедња три мјесеца биљежи рекордне минимуме, а знатно је опала и продаја резане грађе, столарије, подова, намјештаја и других производа од дрвета. Домаћи дрвопрерађивачи од љетос се жале на незавидан положај упозоравајући да све већи број фирми једва спаја крај с крајем.

Директор и власник бањалучке компаније “Дрвопродекс” Дарко Партало тврди за “Глас” да је комплетна дрвна индустрија запала у озбиљне проблеме.

- Проблем смањења потражње се све више погоршава, а у иностранству паралелно падају цијене готових и полуготових производа од дрвета и то на ниво нижи од 2017. и 2018. године, када је струја била јефтинија. Све указује да ће се продаја и даље смањивати, као и цијене, због чега ће биланси пословања бити негативни. Већ сада многи дрвопрерађивачи послују са минусом - појашњава Партало.

Према његовим ријечима, смањена ликвидност дрвопрерађивача одразиће се на пад прихода у јавним шумаријама, односно “Шумама РС”.

- Дефинитивно ће успорити плаћање према “Шумама РС”, што ће увући у дубиозу и јавно предузеће, које већ сада кубури са знатним количинама посјечених трупаца јер многи пословни субјекти не одвлаче уговорене количине дрвета, првенствено јеле, смрче и букве. Предузећима су пуна стоваришта резане грађе и других производа које немају коме продати. Људи немају новца да плате обавезе који стижу. Колективно смо у бродолому, а спасавамо се појединачно - наглашава Партало.

Додао је да ће у наредних десетак дана бити одржана сједница Извршног одбора Удружења дрвопрерађивача РС како би се договорили шта и како даље.

- Тек је фебруар, сви се нешто надамо да би могло бити боље, али посматрано свеукупно, 2024. година ће бити једна од најтежих година за шумарство и прераду дрвета у посљедње три деценије. Значајан број људи у дрвној индустрији ће остати без посла или ће доћи до смањења плата, а не раста који се очекује. Има и предузећа која ће стати са производњом. Тражићемо помоћ Владе РС и смањење цијена шумских дрвних сортимената - најавио је Партало.

С друге стране, у “Шумама РС” кажу за “Глас” да привредни субјекти који се баве прерадом дрвета у Српској и који су потписали годишње уговоре о испоруци шумских дрвних сортимената нису имали примједбе на цијене, него да су им потребне веће количине.

- Из тих разлога очекујемо да ће уговорене количине и преузети према планираној динамици, јер до сада нико није затражио измјену уговора и смањење уговорених количина. Због досадашњих повољних временских услова имамо повећан обим производње те очекујемо да ће наши купци преузети све произведене количине и да неће бити проблема са испоруком - рекли су у “Шумама РС”.

Нагласили су да су цијене дрвних сортимената у Српској ниже у односу на окружење, те да се из тог разлога не разматра могућност појефтињења, већ усклађивања са окружењем.

Пословање

У предузећу “Шуме РС” кажу да ће податке о пословању у прошлој години имати након што буде завршен извјештај о извршењу производно-финансијског плана за 2023. годину.

- Рок за израду и предају извјештаја је крај фебруара, након чега ће га разматрати Надзорни одбор предузећа, а потом ће подаци бити доступни - рекли су у “Шумама”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана