Борба за "Краш": Зашто акционари одбијају Шарановића када им нуди цијену много већу од тржишне?

Вечерње Новости
Борба за "Краш": Зашто акционари одбијају Шарановића када им нуди цијену много већу од тржишне?

Загреб - Ко је омађијао мале акционаре "Краша" када не желе да продају акције српском бизнисмену Небојши Шарановићу по два и по пута вишој цени од тржишне?

На ово питање ни у Хрватској нико нема одговор, поготово што су исти дионичари прије готово годину дана гледали како власници већинског пакета, Месна индустрија "Браћа Пивац", успијевају да уз помоћ управе "Краша" емисијом нових акција свој удео увећају са 25 на 30,7 одсто.

Сада по истом принципу покушавају да лансирају нову емисију дионица и да се попну још који проценат горе, а све то би да ураде како би из приче о додатној докапитализацији елиминисали Шарановићеву "Капа стар групу".

Управа "Краша" и браћа Пивац, у страху од "Капа стара", који се, према званичним подацима Загребачке берзе, крајем протекле недеље попео на 24,59 одсто власништва, већ најављују да неће дозволити Шарановићу да учествује у куповини новоемитованих акција. Све то не би било чудно да радници акције, које су вриједиле 400 куна, сада неће да продају за 1.050 куна по комаду.

Иначе, одлуком Скупштине акционара од 31. августа 2018, извршена је емисија 125.000 нових акција у износу од 50 милиона куна, по цијени од 400 куна за дионицу. Од тог броја акција, Месна индустрија "Браћа Пивац" уписала је 117.284 акције, што чини чак 93,8 одсто од укупно емитованих дионица, чиме је свој власнички удео у "Крашу" повећала са 25 на 30,7 одсто.

Поменуте акције МИ "Браћа Пивац" платила је 46,9 милиона куна. Непуних годину дана касније, 117.284 акције по цијени од 1.050 куна на Загребачкој берзи вриједе 123,1 милион куна. Из тога произлази да је МИ "Браћа Пивац" за десет мјесеци остварила профит од невјероватних 76,2 милиона куна (10,2 милиона евра), само на основу емисије нових дионица из 2018.

Поставља се велико питање зашто остали дионичари, а међу њима је и велики број радника, нису уписали дионице по овој изузетно повољној цијени и остварили профит од 650 куна по акцији.

Можда се разлог крије у томе да се већ данима у хрватским медијима спекулише о поменутој новој емисији дионица, из које би на бази члана 8. став 5. Статута "Краша" могла бити искључена "Капа стар група".

Имајући у виду да се нова емисија дионица може обавити на основу приједлога управе "Краша", а уз сагласност Надзорног одбора, поставља се питање ко и зашто МИ "Браћа Пивац" омогућава овакве погодности, а дискриминише остале дионичаре.

Иако је заступница "Краша" Марица Видаковић за "Новости" демантовала да је средином октобра одржан збор радника, којима је наложено да Пивцима продају акције по нижој цени, а да ће их они обештетити, редакција "Новости" је дошла у посјед фотографије из "Краша" која то оповргава. 

На слици је позив на збор у понедељак, 21. октобра, у 13.30, у "Крашовом" ресторану "Бомбона". 

О чему се разговарало и да ли је направљен неки сценарио у којем има елемената кршења закона, у овом тренутку остаје само да се нагађа.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана