Баснословне зараде мамац за “рударење”

Вељко Зељковић
Баснословне зараде мамац за “рударење”

БАЊАЛУКА - Излазак прве криптовалуте из БиХ на европску берзу, према ријечима економиста, доказ је да је “рударење”, односно креирање и трговање дигиталним валутама све популарније на домаћим просторима, поготово због “ломова” на финансијском тржишту узрокованих пандемијом вируса корона.

Криптовалута RuXCrypto (RXC) листирана је на берзи Whitebit, која има лиценцу ЕУ регулатора и од четвртка је почело трговање њом, што, како наводе стручњаци из ове области, представља велики успјех и подухват за БиХ.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац објашњава да је прављење криптовалута и трговање њима свјетски тренд, који све више прате и укључују се у њега и људи из БиХ. 

- Дигиталне валуте постају све раширеније и вјероватно ће доћи вријеме када ће свака земља у свијету имати своју криптовалуту - истакао је Грабовац. 

Сматра и да је такозвано “рударење”, односно креирање тих дигиталних валута, све популарније и на овим нашим просторима, јер је цијена струје много мања него у другим европским земљама.

- Домаћа јавност је све више упозната са овим, назовимо га, феноменом. Све више се прате свјетска дешавања, јер се кроз медије готово свакодневно провлаче вијести о баснословним зарадама које се могу остварити на трговини овим валутама. Тако да је све више оних који се, не знајући гдје би и у шта инвестирали свој новац, одлучују на један овакав корак, а поготово због свих финансијских несигурности узрокованих пандемијом вируса корона - каже Грабовац.

Он, међутим, упозорава да је још неизвјесно у ком правцу ће то све ићи, односно како ће, када и на који начин централне банке и друге финансијске институције које се баве надзором финансијских тржишта регулисати ово тржиште.

- То је, уосталом, и суштина тих валута. Та слобода. Али људи који улажу у такву врсту валута треба да буду свјесни и свих потенцијалних ризика. Колико год тренутно били привлачни велики и понекад баснословни добици на дигиталним валутама, мора постојати опрез да све то једног дана може и пропасти. И то преко ноћи - истакао је Грабовац.

Криптовалута RuXCrypto се “рудари” од 25. септембра прошле године, а лансирала ју је група ентузијаста из Санског Моста предвођена Неџадом Смајићем, оснивачем заједнице за Блоцкцхаин технологије Црџпто.ба.

Ускоро ће бити доступна у специјализованим мјењачницама у Бањалуци, али и на берзи у Србији, и то према биткоину, етерему и конвертибилној марки.

Према ријечима Смајића, БиХ, генерално гледајући, касни неколико година за земљама западне Европе када је у питању технолошки развој.

- На овај начин смо само хтјели да отворимо врата иновацијама које су доступне свима, а веома мали број људи их заправо користи, иако представљају много лакши и бржи вид куповине - истакао је Смајић.

Биткоин

Најпопуларнија свјетска криптовалута биткоин већ неколико седмица обара све рекорде, достигавши вриједност од чак 52.800 долара. У посљедњих годину дана вриједност ове криптовалуте порасла је седам пута. Раст вриједности подстакнут је великом инвестицијом произвођача електричних аутомобила “Тесла”, који је купио биткоине у вриједности од 1,5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана