АЛПИС за строге контроле: Малољетницима забрањен улаз у легалне кладионице

Закупљен простор
АЛПИС за строге контроле: Малољетницима забрањен улаз у легалне кладионице

Инспектори Републичке управе за игре на срећу у протекла два мјесеца извршили су на подручју Републике Српске 364 контроле рада приређивача игара на срећу. Из Асоцијације легалних приређивача игара на срећу наглашавају да је улазак у њихове објекте малољетницима одувијек забрањен, те поздрављају напоре инспекције да наставе са редовним контролама у кладионицама, али и појачају контроле у угоститељским објектима у којима се приређују игре на срећу на терминалима.

У протеклих мјесец дана, инспектори су обавили 240 контрола рада приређивача игара на срећу и издали један прекршајни налог због присуства малољетног лица у објекту у којем се приређују кладионичке игре на подручју општине Сребреница. У фебруару, у 124 контроле, нису затекли нити једног малољетника у легалним кладионицама. Из Алписа подсећају да су најаве надлежних о увођењу минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ и измјена Закона, чисти популизам.  На тај начин се неће ријешити проблем малољетничког коцкања, већ само редовним и строгим контролама Републичке управе за игре на срећу.

Доказ да не постоји никаква угроженост малољетника услијед близине школа је и чињеница да се кладионице налазе и у насељима гдје малољетници живе. Управо зато је кључна прописана мјера забране уласка малољетницима у објекте у којима се приређују игре на срећу, што легални приређивачи поштују.

Међутим, то није случај са угоститељским објектима у којима су постављени терминали и у које малољетници могу да уђу када желе, а нестручно особље не провјерава године играча, нити су адекватно опремљени. На 1.052 локације широм Републике Српске налази се 2.471 терминал једне приватне компаније којој законодавац годинама погодује, а на којима се хиљаде малољетника свакодневно коцка и то у угоститељским објектима.

Истовремено, из Пореске управе Српске саопштавају да је у првом кварталу ове године настављен раст наплате по основу накнада за приређивање игара на срећу и то за 27 одсто у односу на исти период прошле године. И ова информација потврђује добро познату чињеницу да легални приређивачи игара на срећу у значајној мјери учествују у пуњењу републичке касе и то из дана у дан у све већем проценту.

Упркос званичним подацима надлежних институција Српске, бањалучке и републичке власти настављају да пријете најавом затварања кладионица легалних приређивача игара на срећу. Тиме законодавац легалну индустрију приређивања игара на срећу гура у сиву зону, наноси штету малољетницима, бањалучком и републичком буџету, али и хиљадама људи који су запослени код легалних приређивача игара на срећу. Осим тога, ризикују милионске губитке у буџету за одштете у случају тужби приређивача.

Без великог дијела прихода у буџету могли би да остану и бројни градови, али и републичка каса. У случају тужби улагача, Град би морао да плати око 500 милиона марака одштете у арбитражи пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова, а већ се суочава са великим проблемима због кривичних пријава и најављених тужби.

Надлежни би требало да слиједе примјер најразвијенијих европских економија, попут Норвешке, која легалним приређивачима не отежава пословање, већ сав приход од игара на срећу улаже у развој друштва, али и да забране илегално клађење малољетника на терминалима у кафићима.

 

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу АЛПИС

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана