Успоставити јединствену тарифу и линију Сарајево-Београд

Срна
Успоставити јединствену тарифу и линију Сарајево-Београд

Сарајево - Представници жељезница Републике Српске, Федерације БиХ и Србије договорили су се данас у Сарајеву да у наредном периоду успоставе јединствену тарифу услуга гдје би цијена била фактор који даје могућности да се жељезницом превезе више робе и да успоставе жељезничку линију Сарајево-Београд.

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић нагласио је да би се, успостављањем јединствене цијене услуга, обезбиједио већи промет жељезницама и на тај начин већа средства за улагања у жељезничку инфраструктуру.

Он је рекао да је добар дио пруга ремонтован, али да су још потребна велика улагања.

Савановић је напоменуо да предстоји и модернизација сигнално-безбједносне опреме, за шта су потребна огромна кредитна средства и гаранције влада.

Према његовим ријечима, без помоћи Републике Српске, ФБиХ и БиХ, али и локалних заједница неће се моћи ништа урадити.

Генерални директор "Жељезница ФБиХ" Нијаз Пузић рекао је да ће линија Сарајево-Београд бити уврштена у ред вожње ако се стекну технички услови.

Он је нагласио да ће то бити предмет разговора и у наредном периоду, јер су "Жељезнице Србије" за ову релацију предложиле да обезбиједе моторне возове.

Пузић је нагласио да је на данашњем састанку разговарано и о наступу на заједничком тржишту пружања услуга превоза и прилазу комитентима са цјелокупном услугом.

Он је додао да је било ријечи и о усаглашавању међусобних потраживања између жељезничких управа и најавио да ће данас потписати заједнички споразум како да се то питање ријеши.

Министар транспорта и комуникација ФБиХ Енвер Биједић нагласио је да у жељезницама ФБиХ, Републике Српске, Србије и Хрватске има много простора за даљу пословнотехничку сарадњу.

Он је додао да ће у наредном периоду бити потписан споразум којим би се регулисао превоз робе и путника на овим теренима, с тим да дође до изједначавања цијена, а не да неки оператери наплаћују четири пута скупљу цијену него што је у Европи.

Биједић је нагласио да је и Лука Плоче заинтересована за сарадњу и оживљавање њеног пословања.

Генерални директор Жељезница Србије Драгољуб Симоновић рекао је да постоји простор за побољшање сарадње и формирање јединствене цијене услуга, што би довело до повећања броја корисника жељезничких услуга.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку разговарано је и о скраћивању царинских процедура, јер се нека роба на граници задржава три до четири сата што је недозвољено и што повећава цијену транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана