У Њемачкој од данас минималац 8,5 евра по сату

Агенције
У Њемачкој од данас минималац 8,5 евра по сату

Берлин - У Њемачкој од данас ступа на снагу закон који дефинише минималац од 8,50 евра по сату.

Правила о минималним примањима у Њемачкој требало би да важе за све запослене старије од 18 година, осим за оне који су на плаћеној пракси током школовања.

Грађани који су дуго били незапослени немају право на минималац током првих шест мјесеци на новом радном мјесту.

На западу Њемачке око 14,6 одсто људи зарађује мање од 8,50 евра по сату, док је тај проценат на истоку знатно већи - 26,5 одсто, преноси Радио "Дојче веле".

Владина Комисија за минимална примања поново ће 2017. разматрати правила и висину минималца.

У Удружењу послодаваца Њемачке сматрају да се увођењем минималца држава први пут "опасно мијеша у досадашње тарифне преговоре".

И други критичари увјерени су да ће правила о минималној заради додатно отежати потрагу за послом, онима који су највише и угрожени, а то су недовољно квалификовани радници.

Стручњак за тржиште рада и сарадник Универзитета Хумболт у Берлину Михаел Бурда каже да су у посљедњих 10 година инвестиције у Њемачкој опале, а да се истовремено привредни раст повећавао.

"Објашњење би могло бити - радна снага је постала јефтина. Када је рад јефтин, онда се то искористи за стварање нових радних мјеста, али негативна страна приче је то што се инвестиције смањују, па испашта продуктивност", каже Бурда.

Луксембург је 1944. први у ЕУ увео правила о минималним примањима, па је минималац у тој земљи данас највећи - 11,10 евра на сат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана