Штрудла са смоквама из Србије повучена из ЕУ

Срна
Штрудла са смоквама из Србије повучена из ЕУ

Београд - Штрудла са смоквама произвођача из Србије повучена је са тржишта ЕУ јер садржи недозвољен ниво охратоксина А - токсичне материје која је у великим дозама потенцијално канцерогена, потврђено је из Министарства за пољопривреду Србије.

Према пропописима ЕУ, дозвољена су три микрограма охратоксина по килограму производа за одрасле и 0,5 микрограма за дјецу, а из Националне организације потрошача Србије наводе да је у штрудлама из Србије било више од 15 микрограма охратоксина.

Слободан Владић, задужен за безбједност хране при Министарству за пољопривреду Србије, потврдио је да је у Министарство недавно стигло обавјештење да штрудла са смоквама садржи недозвољен ниво те токсичне плијесни, а прије пар дана и ново обавјештење о повлачењу цијеле количине производа са тржишта, преносе београдски медији.

Владић је рекао да је процедура Министарства пољопривреде Србије да се роба враћена у земљу контролише, узоркује, док би, уколико се потврди висок ниво охратоксина, надлежна комисија требало да донесе налог за уништавање производа.

На сајту Националне огранизације потрошача Србије наводи се да су са тржишта ЕУ, осим штрудле са смоквама, из истог разлога повучени и крекери.

Пракса узбуњивача за безбједност хране у ЕУ је да се не наводи име произвођача, већ само опис производа.

Охратоксин има потенцијално канцерогено дјеловање, доводи се у везу са развојем ендемске нефропатије, примарно је нефротоксичан, што значи да може оштетити уринарни систем, а у великим дозама је хепатотоксичан, што значи да може да оштети јетру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана