Кредит за Хргуд чист и повољан

Маријана Миљић
Кредит за Хргуд чист и повољан

Бањалука - Менаџмент "Елекетропривреде РС" поручио је јуче да одлука о задужењу РС код Кредитне банке за обнову из Франкфурта (KfW) у износу од 60 милиона евра за градњу вјетроелектране "Хргуд" у Берковићима није незаконита и да максимална каматна стопа није могла бити одређена јер је она везана за кретање европске међубанкарске стопе - еурибор.

Полемика о задужењу отворена је након што је предсједник НДП-а Драган Чавић током расправе у Народној скупштини најавио да ће поднијети апелацију Уставном суду РС у вези са одлуком о задужењу за градњу вјетроелектране "Хргуд" тврдећи да је незаконита.

- У тој одлуци утврђено је колика ће бити најнижа камата, што је супротно Закону о задужењу, дуговима и гаранцијама гдје је прецизно одређено да свака одлука о задужењу мора садржати и податак о максималној каматној стопи. Према овој одлуци најнижа каматна стопа је један одсто и може ићи неогранично навише - рекао је Чавић.

Директор за имплементацију финансираних пројеката од стране међународних финансијских институција у "Електропривреди РС" Милорад Живковић рекао је да је задужење РС код KfW међу повољнијим кредитима.

- С обзиром на то да се ради о државним кредитима, за које постоје гаранције РС, они спадају у повољније када поредимо каматну стопу са каматом код комерцијалних кредита. У случају кредита за вјетропарк "Хргуд" промјенљива каматна стопа је повољнија јер је базирана на ефективним трошковима финансирања на европском тржишту капитала, гдје је она у претходном периоду била и негативна. Примјер који то потврђује су остале двије електропривреде у БиХ, које су раније закључиле кредитне споразуме, а којима су обрачунате камате биле нула одсто. Камата је могла бити и фиксна и KfW је заговарао стопу од три одсто, али с обзиром на прогнозе њихових представника и сами су признали да је повољнија промјенљива каматна стопа. Тај пут су слиједиле и остале двије електропривреде у БиХ - рекао је Живковић.

Поред кредита за изградњу вјетропарка, KfW обезбјеђује и додатни грант од 200.000 евра за финансирање студије процјене утицаја на животну средину.

- Узимајући у обзир све досадашње грантове KfW-а и чињеницу да у овом кредитном уговору не зарачунава каматну стопу за рефинансирање сматрати да је ово један од најповољнијих кредита до сада  - навео је Живковић.

Он је рекао да изградња вјетропарка "Хргуд" носи низ позитивних ефеката.

- Концесионим уговором је предвиђена накнада у износу од 3,6 одсто, а поред тога овај пројекат ће донијети и индиректну корист локалној заједници кроз изградњу путева и запошљавање локалног становништва - истиче Живковић.

Чавићеве тврдње одбацили су и посланици СНСД-а, а одлука о задуживању је на крају усвојена у Народној скупштини.

Карактеристике

Концесија за изградњу вјетропарка "Хргуд" додијељена је "Електропривреди РС" у септембру 2015. године на 50 година.

Предвиђено је да снага вјетроелектране "Хргуд" буде 48 мегавата, док би годишња производња износила 126 гигават-часова електричне енергије. У "Електропривреди РС" су раније процијенили да би се ова инвестиција могла исплатити за 10 до 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана