ЕУ Србији: Руско тржиште је наше

Агенције
ЕУ Србији: Руско тржиште је наше

Брисел - ЕУ очекује да земље кандидати, међу којима и Србија, не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели мјесто европским извозницима хране на руском тржишту

Европска унија очекује да земље кандидати које преговарају о чланству у ЕУ, укључујући Србију и нарочито Турску, као ни Бразил, Аргентина, Уругвај, Швајцарска и други не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели мјесто европским извозницима хране на руском тржишту.

То су јасно ставили до знања шефови дипломатија ЕУ на засједању прошлог петка, иако се, гледано са чисто правног међународног становишта, од кандидата за чланство не може тражити да зауставе своје компаније, извознике хране, које би жељеле да удовоље већој потражњи руских партнера, рекли су агенцији Бета извори у Европској комисији у Бриселу.

Званичници у Комисији су хтјели да нагласе да је то "више питање морала и солидарности" с ЕУ, уз опаску да су министри ЕУ поручили да је циљ европских санкција Русији да се "хитно издејствује политичко, одрживо ријешење" за украјинску кризу.

И, како су образложили, "да би се обезбједило јединство међународне заједнице и одржало међународно право, Европска унија очекује да се треће земље и кандидати за чланство уздрже коришћења нових трговинских прилика које се отварају увођењем ових мјера" .

У анализама медија и званичника ЕУ је закључено да ће помало неочекиване руске узвратне санкције изазвати штету од више стотина милиона евра произвођачима у Унији, па је прављена и рачуница на којим тржиштима би Русија могла наћи замјену за ту храну из ЕУ.

Тако је у шпанском листу Паис освануо наслов који сугерише да ће шпанска чувена "серано" пршута бити замијењена "српском печеницом" и другим "по квалитету познатим српским сухомеснатим производима", како је у чланку објаснио један увозник руске хране.

Европска комисија је јуче одобрила надокнаду од 125 милиона евра да би се бар дијелом обештетили они производјачи воћа и поврћа из ЕУ, највише Пољаци, Литванци, Бугари и Холанђани, којима је сада онемогућено да извозе на руско тржиште.

Слиједиће и мјере за обештећење произвођача меса, месних прерађевина и рибе из ЕУ, а у Европској комисији су Бети пренијели да је забрињавајуће и то што је уочљиво да и моћни произвођачи хране у Турској, кандидату за чланство, увелико уговарају знатно повећање продаје на руском тржишту.

Земље ЕУ су прошле године извезле у Русију храну и друге пољопривредне производе у вредности од 11,8 милијарди евра, а од тога је Њемачка извезла те робе у вредности од милијарду и 600 милиона евра, Холандија милијарду и по, а Пољска 1,2 милијарде евра.

Критике, иако ту не може бити захтјева за "солидарност" или "моралне разлоге" као кандидатима за чланство, упућене су и Аргентини, Уругвају, Бразилу, великим извозницима меса и других пољопривредних производа који ће несумњиво имати велике користи од руских противсанкција ЕУ.

Швајцарска је ставила до знања да неће прихватити понуде неких произвођача из ЕУ да преко њених компанија пољопривредни производи из европске двадесетосморице ипак буду пласирани на руско тржиште.

Али, швајцарски произвођачи сира и кафе, нарочито, увјерени су да ће осјетно повећати извоз у Русију.

Европска унија располаже фондом од 420 милиона евра за хитну помоћ пољопривредницима који би претрпјели наглу штету, што ће свакако бити искоришћено, јер руска забрана увоза обухвата све месне производе, рибу, млијеко, воће и поврће из ЕУ, САД, Канаде, Аустралије и Норвешке, које су јој најприје увеле економске санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана