Два купца у трци за Хипо банку

Агенције
Два купца у трци за Хипо банку

Беч - У трци за преузимање мреже банака-кћерки аустријске Хипо Алпе Адрија банке у југоисточној Европи било је седам заинтересованих, од којих два имају добре шансе да постану њени нови власници.

Према наводима бечког листа "Пресе", у питању су финансијска групација са сједиштем у Лондону "Милхаус капитал инвестмент груп" и амерички инвестициони фонд "Адвент интернешнел". Лист наводи да ниједан од понуђача не жели да плати очекиваних 500 милиона евра.

Аустрија мора, према налогу Европске уније, да прода Хипо Алпе Адрија банку, односно њену мрежу на југоистоку Европе током ове године. Ријеч је, како истиче "Пресе", о главном дијелу Хипо банке, јер обим пословања банака-кћерки у југоисточној Европи износи више од седам милијарди евра и поново је профитабилан. Да би продаја била примамљивија за купце, из тих банака су издвојени лоши кредити у предузеће које је основала држава с циљем да реструктурише остатак банке. У том предузећу се налазе сви лоши послови банке, како ненаплативи кредити, тако и некретнине које се могу тешко продати, а њихова укупна вриједност се процјењује на око 17 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана