Прва жичара у Бањалуци од Српских топлица до Бањ брда?

nezavisne.com
Прва жичара у Бањалуци од Српских топлица до Бањ брда?

БАЊАЛУКА - Жичара, засад идејни пројекат студената Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ), једног дана би могла превозити грађане и туристе од Српских топлица до Бањ брда.

Пројекат изградње прве градске жичаре недавно су градоначелнику Игору Радојичићу предложили представници Уједињене Српске.

Милан Петковић, предсједник Градског одбора Уједињене Српске, казао је да су идејно рјешење направили студенти АГГФ-а с професором Мирославом Малиновићем на челу.

“Сматрамо да би Бањалука требало да се врати Врбасу. Још није израђен пројекат за изградњу жичаре, тако да се не зна тачна вриједност пројекта, али ће она сигурно бити мања од добити која би била остварена изградњом овакве туристичке атракције”, казао је Петковић.

Додаје да се идеја свидјела градоначелнику, те да је рекао да је вриједна разматрања.

Мирослав Малиновић, професор на АГГФ-у, каже да се идеја родила на основу пројекта који је рађен прије 15 година.

“Пројекат изградње жичаре тада није прихваћен. Ми смо га узели као идеју коју су студенти разрадили у озбиљну студију”, рекао је Малиновић.

Додаје да су прије израде рјешења анкетирали становнике Српских топлица као и рекреативце који вријеме проводе на Бањ брду.

“На крају смо добили идејно рјешење са двије станице, полазном у близини бање у Српским топлицама и једне станице до платоа код споменика на Бањ брду”, казао је Малиновић.

Истиче да су ове двије локације ваздушном линијом удаљене мање од 500 метара, због чега би изградња жичаре на овој локацији изискивала мањи трошак.

Амер Ћуран, студент четврте године АГГФ-а, казао је да су идејно рјешење радили у склопу изборног предмета, разматрајући алтернативне видове транспорта у граду.

“Посјетили смо жичару у Туристичко-рекреативном центру 'Равна планина' у Палама, гдје смо видјели да жичара у приватном власништву може бити исплатива”, рекао је Ћуран.

Додаје да су бенефити изградње жичаре многобројни, те би поред мање загађености, жичара омогућила свим грађанима да посјете Бањ брдо.

“Старији, болесни или особе са инвалидитетом би на овај начин могли лакше посјетити рекреативну зону, али би и остали грађани чешће посјећивали Бањ брдо”, казао је Ћуран.

Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, казао је да је пројекат изводљив и да би привукао бројне туристе.

“Замисао је да се ово реализује на другачији начин, тако да не пада на трошак града. Најбоље би било упутити јавни позив инвеститорима, дати им идеју и отворене опције да уложе новац и да приходују од тога, а град би приходовао од туризма”, рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана