Životne drame viđene očima Judžina Smita

Agencije
Životne drame viđene očima Judžina Smita

Glumac Džoni Dep već neko vrijeme boravi u Beogradu, gdje je trenutno u toku snimanje najnovijeg filma “Minamata”, u kojem tumači čuvenog fotografa Judžina Smita.

Ekipa već desetak dana snima na lokacijama u Beogradu, gdje će ostati do kraja marta, nakon čega bi trebalo da se presele u Tivat.

Poznat po tome što maestralno igra ekscentrične, bizarne likove, Dep je ovom ulogom još jednom pokazao da je nemoguće predvidjeti njegove filmske izbore. One koji ga površno poistovjećuju sa Ludim Šeširdžijom ili Džekom Sperouom treba podsjetiti da je već briljirao u biografskim ulogama kao Ed Vud, Džon Dilindžer, pa i kao Donald Tramp u satiričnoj komediji “Opklada vijeka”. Nije začuđujuće onda što da se opredijelio da posjeti svijet na Judžina Smita, fotografa koji je bio spreman da žrtvuje svoj život slikajući jezive posljedice bahatosti jedne fabrike, ali i zbog toga što u eri globalnog otopljavanja i ekoloških katastrofa možda nema važnije teme za budućnost čovječanstva.

Film snimaju prema knjizi koju su napisali Judžin Smit i njegova supruga Ajlin Mioko Smit, adaptacija je povjerena Dejvidu K. Kesleru, a režira ga Endrju Levitas. U pitanju je prava životna drama, borba Davida i Golijata, odnosno Smita protiv moćne korporacije odgovorne za više do tri decenije dugo trovanje stanovnika gradića Minamata na japanskom ostrvu Kjušu, u provinciji Kumamoto. Radnja se dešava početkom sedamdesetih godina i predstavlja snažnu, dirljivu priču o tome kako su jedan čovjek i njegove moćne fotografije uspjele da natjeraju svijet da obrati pažnju i pritekne u pomoć. Reditelj Endrju Levitas je zbog toga naglasio da ih ova strašna istinita priča obavezuje da naprave mnogo više od samo jednog filma.

- Džoni Dep i ja pokušavamo da damo glas onima koji su tiho patili godinama i to je odgovornost koju ne preuzimamo olako. Slično kao i Judžin Smit te 1971. godine, osjećamo se privilegovano, ali i ponizno, spremni da prenesemo ovu nevjerovatnu priču svijetu. Priču viđenu očima izvanrednog čovjeka, strastvenog, revolucionarnog, beskompromisnog fotoreportera koji je život proveo skrećući pažnju svijeta na zločine najkrvavijeg sukoba u ljudskoj istoriji (Drugi svjetski rat), ali i na užase Minamate. On je rizikovao sve što ima, pa i sam život, snimajući neke od najizazovnijih slika do sada i zato su svaki glumac i član ekipe odlučni da ne iznevere njegovo nasljeđe i učine da se čuju glasovi žrtava - rekao je Levitas.

U filmu pored Džonija Depa glume i britanski glumac Bil Naj, zatim Hirojuki Sanada, Tadanobu Asano i Jun Kunimura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana