Шта пише у оптужници против Зорана Марјановића

blic.rs
Шта пише у оптужници против Зорана Марјановића

“Зоран је, искористивши Јеленино повјерење, намамио супругу да се спусте у подножје канала, гдје ју је најприје убо оштрим предметом у главу и десни лакат, послије чега Јелена почиње да бјежи. Међутим, Зоран ју је сустигао, задао јој више ударца у главу и потом ју је потопио у канал.”

Све ово стоји у оптужници која је након неколико дорада подигнута против Зорана Марјановића, и коју је по трећи пут потврдио Виши суд у Београду, а на коју Марјановић и његови браниоци имају три дана жалбе.

Марјановићу се ставља на терет кривично дјело теšко убиство Јелене Крсмановић Марјановић 2016. године на насипу на Црвенки, за које је запрећена казна до 40 година затвора.

Случај који три године неисцрпно прати српска јавност ускоро би могао да добије епилог, јер је коначно, након неколико дорада, подигнута оптужница којом се Зоран терети за тешко убиство, те се очекује да ускоро почне суђење.

Кроз три године мистерије колико је протекло од Јелениног убиства, дошло је до великог број обрта, а сам случај пратио је низ нелогичности.

Шта је до сада утврђено?

Тужилаштво је први пут 9. фебруара 2018. године подигло оптужницу против Зорана Марјановића због тешког убиства супруге. Међутим, 20. марта Виши суд у Београду вратио је оптужницу на допуну “ради бољег разјашњења стања ствари” и како би се саслушала мала Јана, Јеленина и Зоранова ћерка.

Потом је 27. јуна други пут подигнута дорађена оптужница, а за све то вријеме Зоран је категорички тврдио да нема никакве везе са убиством своје супруге.

Оно што није било разјашењено у првим оптужницама углавном се тицало доказа са лица мјеста, те је било потребно доставити вјештачење свједока бициклисте М. Р. који је наводно тог дана видио мушкарца и жену на насипу који одговарају опису Јелене и Зорана.

Потребно је било и допунско вештачење Зорановог телефона које је показало да је у тренутку убиства био искључен. Такође, провјеравао се у траг крви који је пронађен у Зорановом аутомобилу за који је утврђено да припада убијеној певачици. Урађено је и просторновременско вештачење свих камера које се налазе на кући у Улици пут за Црвенку.

Уз то, Биолошком факултету у Београду достављен је брис ДНК узет са огреботине на десној руци Зорана Марјановића који показује да га Јелена није огребала.

У међувремену, Зоран Марјановић је ухапшен септембра 2017. године. Одређен му је притвор који је Апелациони суд укинуо 12. јула 2018. године.

Шта је непознато?

Након свих допуна оптужнице, вјештачења форензичара и психолога, великог броја ДНК анализа, прегледања надзорних камера и испитивања особа блиских Јелени и Зорану па чак и њихове малољетне кћерке, неки детаљи овог стравичног злочина остали су неразјашњени.

Тако је до данас остало непознато којим оружјем је убијена Јелена, који је мотив њеног убиства, због чега је Зоранов телефон био искључен у тренутку убиства, као и то гдје је Јеленина бурма коју никада није скидала.

Шта пише у најновијој верзији оптужнице?

Према оптужници, Марјановић се је са сада покојном супругом и малољетном кћерком Јаном 2. априла 2016. године око 17 сати довезао на насип у Борчи. Јелена је отишла да трчи, а он је остао са ћерком.

Међутим, искористивши Јеленино поверење, Зоран ју је намамио да се спусте у подножје насипа на каналу, док је дијете остало на насипу, наводи се у оптужници. Зоран ју је потом убо оштрим предметом у главу и руку, након чега се пјевачица дала у бијег.

Тада је, према оптужници, изгубила патику и мобилни телефон, као и гумицу којом јој је била везана коса.

Зоран ју је, међутим, сустигао и наставио да јој задаје ударце. Потом ју је потопио у канал. Прије него што је преминула, Јелена је удахнула воду из канала.

Вјештачењем мобилних телефона Зорана Марјановића утврђено је да је управо он био у непосредној близини мјеста убиства, а како је образложено у оптужници, он је свјесно искључио свој телефон чим је стигао на насип да би га поново укључио у 17.04 на мјесту гдје је базна станица лоцирала пјевачицин телефон - у вријеме њене смрти.

Такође, пјевачицина крв на задњем сједишту Марјановићевог “мерцедеса” представља још један битан доказ у овом случају.

“ДНК изолован с наслона задњег сједишта путничког возила марке “мерцедес” припада Јелени Марјановић, а по свом интензитету одговара јачем трагу крви”, указује тужилаштво у оптужници против Марјановића.

Трећи доказ који је указао на Марјановића јесте и блато на његовим панталонама које је носио у вријеме убиства, а које се подударало са блатом на мјесту злочина. Структура блата мијења се на неколико метара, те је блато које је пронађено на певачициној коси и блато са панталона истог састава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана