Odlazak utemeljivačice neobaveznog šika

Agencije
Odlazak utemeljivačice neobaveznog šika

Kreatorka Sonja Rikel umrla je juče u 86. godini od posljedica Parkinsonove bolesti, od koje je bolovala duže od 15 godina, saopštila je njena kćerka Natali.

Francuski predsjednik Fransoa Oland nazvao je ovu dizajnerku "pionirkom čije kreacije su ponudile ženama slobodu pokreta".

Sonja Rikel je otvorila prvu radnju u Parizu 1968. i ubrzo je njen rad postao sinonim za stil nazvan "neobavezni šik", čije obilježje su predstavljali i ženski džemperi veselog kolorita, nastali u vrijeme kada se od žena očekivalo da nose odjeću "sumornih" tonova i suknje. Njene klijentkinje bile su i Brižit Bardo i Odri Hepbern, a njene kreacije nerijetko su se pojavljivale u najprestižnijim modnim časopisima, poput Ela i Voga. Često su je poredili sa Koko Šanel, jer je kreirala odjeću koja se mogla nositi svakodnevno i ohrabrivala je žene da nose pantalone i prugasti print, a smatra se da je i zahvaljujući njenim radom Pariz postao važna odrednica na "modnoj mapi".

U radu se vodila geslom: "Žene treba da budu ekcentrične, zavodljive, misteriozne i da osmisle svoj sopstveni stil".

Rođena je 25. maja 1930. Imala je dvoje djece sa bivšim suprugom Semom Rikelom i uprkos bolesti ostala je aktivna u svijetu mode. Godine 2009. dobila je Orden legije časti, u znak priznanja za doprinos francuskoj modnoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana