Njujorčani protiv Metropoliten muzeja zbog „uznemirujuće seksualizacije“

 Njujorčani protiv Metropoliten muzeja zbog „uznemirujuće seksualizacije“ 05.12.2017 00:07 | Agencije

U jeku seksualnih skandala koji potresaju Holivud, jedna od najvećih muzejskih institucija na svijetu suočava se sa optužbama za pretjeranu „seksualizaciju“ jedne mlade djevojke.

Čuveni njujorški Metropoliten muzej saopštio je da neće ukloniti sliku „Tereza sanja“ (Thérese Dreaming), francuskog slikara Baltusa, što je 7.000 zatražilo u preticiji koju su potpisali.


Peticiju je pokrenula izvjesan Mija Meril, koje je sliku opisala kao „evokativni portret prepubiscentne djevojke (djevojke u uzrastu neposredno poslije puberteta) koja se odmara na stolici podignutih nogu, dopuštajući svima da vide njen donji veš“.

Ona je nazvala uznemirujućim to što muzej svjesno izlaže do te mjere seksualizovanu sliku, imajući u vidu „aktuelnu klimu“ u SAD. Meril napominje i da je Metropoliten, prilikom izložbe Baltusovih slika 2013. godine, istakao znak upozorenja da neke slike mogu biti „uznemirujuće“ za posjetioce.

Slika „Tereza sanja“ bila je dio te izložbe. Meril ističe da su, upravo zbog toga, priroda Baltusovih djela, kao i njihove implikacije u specifičnom trenutku, dobro poznate čelnicima muzeja.

Metropoliten je u nedjelju izdao saopštenje u kome se navodi da će slika ostati izložena u aktuelnoj postavci, uz napomenu da su „ovakvi trenuci prava prilika da se povede razgovor“, prenosi Njujork post.

Inače, zvanični muzejski opis djela „Tereza sanja“ Baltazara Klosovskog de Rola, poznatog pod umjetničkim imenom Baltus, navodi da je „Tereza Blanšard, inače Baltusova komšinica, imala 12 ili 13 godina, kada je pozirala za sliku“.

Pokojnog slikara su i ranije ispitivali za „provokativne poze“ u kojima slika mlade djevojke, na šta je on odgovarao da „one tako sjede“.

U svom prikazu izložbe iz 2013. godine, likovni kritičar Piter Šeldal je napisao:

„Ne silazi mi s uma misao Oskara Vajlda: 'Loš čovjek je vrsta koja se divi nevinosti.'„© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica