Била је убједљиво најљепша југословенска глумица, онда је нестала без трага

Агенције
Била је убједљиво најљепша југословенска глумица, онда је нестала без трага

Савина Гершак је била глумица за којом је сваки мушкарац уздисао, а жене су јој завидјеле. Када је била на самом врхунцу славе и јавног обожавања, она се повукла из свијета глуме и ријешила да се посвети образовању. Тада је имала 28 година.

Рођена у Љубљани 1963. године, Савина је као тинејџерка ушла крупним корацима у свијет спорта - активно је играла тенис и већ као млађа јуниорка биљежила је запажене резултате.


Са 16 година била је званично трећа тенисерка у земљи, па се у том периоду преселила у Штутгарт и почела да наступа на професионалним турнирима по Европи. Ипак, судбина јој није одредила да постане шампионка; вратила се 1981. године у Љубљану и уписала студије енглеског језика. Поред тога, прелепа Савина повремено се бавила и моделингом, у локалним оквирима. И тада се десио обрт: није ни завршила прву годину студија, а већ је добила главну улогу у филму Живка Николића "Смрт господина Голуже" (1982).

Наиме, Николић је мјесецима тражио одговарајућу глумицу за улогу Анке која је у сценарију описана као млада удовица божанственог изгледа. Упркос томе што је знао да Савина нема глумачког искуства, када је видио фотографије младе Љубљанчанке, познати редитељ узвикнуо је: "То је оно право!"

Како је испричала (на Пулском фестивалу ’82), звали су је телефоном из продукцијске куће "Виба филм" и рекли јој да је управо добила главну улогу!

"Нисам стигла ни да се снађем, једноставно, упала сам у све то...", причала је тада заносна плавуша.

Њена лјепота била је и остала, уз прелијепо осликан стари Мостар, главни квалитет поменуте Николићеве драме, а Љубиша Самарџић (тумачио насловну улогу) остао је у сијенци Савине Гершак и њене грациозности. Дебитанткиња, у својој деветнаестој, а на фестивалу у Пули тог лјета већ је била, разумљиво, најсликанија и најинтригантнија личност.

И када се чинило да је звијезда рођена, да ће понуде почети да пљуште са свих страна, то се није десило - двије године Савина се није појавила у домаћим биоскопима, па ни на телевизији. Истини за вољу, њени глумачки квалитети нису били нарочити, а није имала ни елементарно глумачко образовање. Изјављивала је тада, између осталог, да је бављење тенисом ипак теже и захтјевније од глуме, да је рад на филму лепо и узбудљиво искуство и да је тенис за њу прошлост...

Најзад, публика је дочекала да изнова ужива у њеној лјепоти; Живко Николић припремао је нови филм, а у њему већ зацртао да водећу женску улогу игра Гершакова. Било је то "Чудо невиђено" (1984), филм који је одлично примљен и код публике, и код критике. И данас се памте бројне комичне сцене и култне реплике из најпознатијег Николићевог филма, међу њима и она када монах Макарије (Бата Живојиновић) концизно "дефинише" појаву заносне Савине Гершак у убогом селу на обали Скадарског језера.

Послије успјеха Николићевог филма, Савину су примјетили у Италији, па тако 1986. добија улогу у Б филму "За шаку дијаманата", а слиједеће године игра у још два филма на Апенинима.

Крајем 1987. и трећи пут се одазива на позив Живка Николића - овога пута реч је о туробној, политичкој драми "У име народа" у којој Гершакова глуми поред Богдана Диклића и Миодрага Кривокапића. Занимљивост је да Николић у том филму прави једно мало изненађење за публику: Савина не тумачи заводницу, нити заносну удовицу, напротив, њен сексепил је пригушен, улога је сведена и без еротске ноте.

У периоду 1988-90. Савина Гершак појавила се у укупно седам филмских наслова, углавном продуцираних у Италији. Можда су најпознатији од поменутих филмова амерички средњебуџетни "Поноћна јурњава" (1990) с Робертом Мичамом и Мајклом Дудикофом и "Угриз" (1989), други дио италијанске хорор франшизе "Проклетство".

А онда је, у својој 28. години, божанствена Савина напустила глуму, југословенски филм остао је без своје некрунисане "мис". Студије енглеског није завршила, али је умјесто тога уписала психологију и дипломирала у Риму, гдје је наставила да живи и ради.

Мајка је двоје дјеце (родила је близанце у својој 44. години), а професионално се бави психотерапијом, до данашњих дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана