Poslije otkrića Higsovog bozona, milijardu i po evra za potragu za tamnom materijom

Daily Telegraph
Poslije otkrića Higsovog bozona, milijardu i po evra za potragu za tamnom materijom

Veliki hadronski sudarač čestica (LHC), u kojem je nedavno otkriven Higsov bozon, krajem godine će biti zatvoren na najmanje 20 mesjeci zbog "renoviranja" koje će koštati milijardu i po evra, a čiji je cilj otkrivanje misteriozne "tamne materije", za koju se vjeruje da čini čak 84 odsto univerzuma.

Ulaganje u ovaj supersudarač, koji je dosad koštao 8,3 milijarde evra, trebalo bi da udesetostruči snagu zrakova čestica koji se sudaraju u više od 27 kilometara tunela Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) ispod Ženeve. To bi, nadaju se u CERN-u, trebalo da omogući stvaranje i detektovanje tamne materije u Velikom hadronskom sudaraču.

Iako i u vezi sa Higsovim bozonom ima pregršt posla za naučnike, u CERN-u su zabrinuti da će senzacionalno otkriće "Božje čestice" stvoriti sliku u javnosti i među finansijerima da je njihov posao završen, piše londonski Dejli telegraf.

Veliki hadronski sudarač radi tako što sudara protone, čestice koje se nalazi u srži svih atoma, što proizvodi temperature veće od četiri triliona stepena Celzijusa - 250.000 puta vrelije od centra našeg Sunca. Specijalni detektori zatim identifikuju ostatke nastale ovakvim sudarima.

Za početnike: Higsov bozon i tamna materija u po dve rečenice

 

Higsov bozon: Vjeruje se da daje masu svim drugim česticama. Ako čovječanstvo jednog dana nauči da "ukloni" Higsov bozon, otvara se mogućnost putovanja brzinom svjetlosti i proizvodnje neograničene količine energije.

 

 

Tamna materija: Veruje se da je od nje sačinjeno čak 84 sve materije i da je bukvalno svuda oko nas. Ipak, još je niko nije detektovao jer niti emituje, niti reflektuje svjetlost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana