Radenko Mijatović, predsjednik FS Slovenije, za Glas Srpske: Moguć meč sa Srpskom

Milan Zubović
Radenko Mijatović, predsjednik FS Slovenije, za Glas Srpske: Moguć meč sa Srpskom

Ljubljana - Novoizabrani predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Radenko Mijatović izjavio je u razgovoru za "Glas Srpske" da postoji mogućnost da reprezentacija Slovenije odigra zvaničnu prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Republike Srpske ukoliko to bude u skladu sa odlukama Svjetske (FIFA) i Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Fudbalski savez Republike Srpske ima dugogodišnju želju da odigra zvaničnu prijateljsku utakmicu kao što to godinama čine španske pokrajine Katalonija i Baskija. FS RS ima dozvolu FS BiH za takav meč, a da bi on bio odigran, potrebno je da protivnička selekcija zatraži od FIFA ili UEFA dozvolu, a da sve to dozvoli svjetska ili evropska kuća fudbala.

- To je jako delikatno pitanje, jer predsjednik sam o tome ne može da odlučuje, već se pitaju članovi Izvršnog odbora tako da odluku o eventualnoj utakmici ne bih prejudicirao. Uvijek je zanimljivo igrati te mečeve, ali svaki nacionalni savez mora da poštuje statute UEFA i FIFA tako da preskakanja instanci ne smije da bude. Ukoliko bi evropska i svjetska kuća fudbala dale pristanak za takav meč, onda ne bi bilo problema pošto bi sve bilo legalno i zvanično - izjavio je Mijatović.

Za čelnog čovjeka FS Slovenije izabran je 15. decembra umjesto Aleksandra Čeferina koji je postao predsjednik UEFA i odmah je naglasio da u ovom trenutku nije vrijeme za pokretanje regionalne lige o kojoj se mnogo govori u posljednje vrijeme. Takođe, nije mogao da odgovori da li bi jedno takvo takmičenje moglo da zaživi za pet ili deset godina.

- Teško je odrediti vremenske okvire i reći da nešto do tada mora biti završeno. Postoje inicijative i neki ljudi rade na tome, ali sada je jako rizično pokretati regionalno takmičenje. Da li će u narednom periodu raditi na tome i ići u tom pravcu, teško je reći jer postojeće informacije nisu službene ni regularne, te je dosta toga izvikano. Lično smatram da još nije stanje da se nešto tako pokrene jer je fudbal rizičan sport - izjavio je Mijatović.

Ove godine Evropsko prvenstvo prošireno je sa 16 na 24 ekipe, a predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino najavio je mogućnost da Svjetsko prvenstvo bude prošireno sa 32 na 48 reprezentacija.

- Ta ideja postoji i sigurno je zanimljivo za manje države koje iz različitih razloga ne idu na velika takmičenja gdje nastupaju države sa većim kvalitetom fudbala. Ideja je u interesu manjih država koje bi dobile priliku da učestvuju, ali to je za sada još samo ideja koju FIFA tek treba brižno da razmotri i onda donese odluke - kazao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, proširenje EP sa 16 na 24 ekipe donijelo je napredak.

- Kvalitet takmičenja nije opao jer su neke manje reprezentacije došle jako daleko na takmičenju i donijele novu draž. Razlike se smanjuju i reprezentacije koje su bile totalni autsajderi sada mogu da se takmiče sa velikima. Proširenje je dobar potez, a i ekipe se bore za drugo i treće mjesto, što daje dodatnu zanimljivost - istakao je Mijatović.

Kneževo

Radenko Mijatović rođen je 16. novembra 1963. godine u tadašnjem Skender Vakufu, sadašnjem Kneževu.

- Imam kontakte sa rodbinom i ostalim prijateljima iz Kneževa. Otac mi je živio tamo do septembra prošle godine, kada je preminuo, i stalno sam dolazio kod njega. Sada će tih dolazaka biti manje jer je rodbine sve manje u tim krajevima, dok je sve ostalo vezano za Ljubljanu - rekao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana