Srbija iz Dablina vidi Rusiju

Dušan Repija
Srbija iz Dablina vidi Rusiju

Dablin - Pobjedom u večerašnjem meču u Dablinu (20.45 časova) fudbaleri Srbije napravili bi značajan korak, praktično bi jednom nogom bili na Mundijal u Rusiji.

Punih sedam godina prošlo je od Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, posljednjeg velikog takmičenja na kojem su "orlovi" učestvovali. Čini se da je sada idealna prilika za prekid crne serije, s obzirom na dobru klimu u reprezentaciji, ali i činjenicu da je grupa D u kojoj Srbija kolo vodi, ipak nema nijedne reprezentacije iz samog evropskog vrha. Jesu Austrija, Vels i Republika Irska u posljednje vrijeme redovniji učesnici evropskih i svjetskih prvenstava od Srbije, ali po kvalitetu nisu ni blizu top reprezentacija poput Njemačke, Belgije, Španije, Engleske, Portugalije... Bez obzira na to, treba čestitati selektoru Slavoljubu Muslinu na dosadašnjim rezultatima i poželjeti "orlovima" sreću u večerašnjem meču. Irska u svojim redovima nema igrača poput Nemanje Matića ili Dušana Tadića, ali je glavna odlika tima Martina Onila kolektiv iz kojeg na svakom meču iskoči pojedinac. Nekada to bude Tadićev saigrač u Sautemptonu Šejn Long, nekada Džejms Meklin, a ponekad Džonatan Volters. Iskusnog napadača dobro su zapamtili fudbaleri BiH koje je u baražu spriječio da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Iako još ne znaju za poraz, Irci ne briljiraju u ovim kvalifikacijama, jer imaju tri pobjede i četiri remija. Ovo im je možda i posljednja šansa da zaprijete Srbiji na prvom mjestu, što je uoči puta apostrofirao i Muslin.

- Znamo da će biti vrlo teško jer je to za njih možda i poslednja šansa. Za nas je veoma važna i siguran sam da ćemo dati sve od sebe jer praktično možemo da rešimo plasman u Rusiju - rekao je Muslin.

Igra i pobjeda u meču sa Moldavijom, te povratak suspendovanog Vladimira Stojkovića i povrijeđenog Antonija Rukavine dodatni su plus uoči meča na "Aviva" stadionu.

- Nalazimo se u dobrom periodu, poslednja utakmica je pokazala da smo u dobroj formi. Nemamo povređenih igrača, što je bio slučaj pred meč sa Moldavijom. Rukavina je imao problema sa povredom, ali se oporavio, spreman je i konkuriše za mesto u timu - rekao je Muslin.

Iako je Predrag Rajković obavio dobro ono malo posla što je imao protiv Moldavaca, na gol se vraća Stojković. On je uz Rukavinu, Zorana Tošića, Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova jedini fudbaler ove generacije koji je učestvovao u Južnoj Africi. Golman Partizana za razliku od selektora ne bi bio zadovoljan neriješenim ishodom.

- Pobedom bismo završili 90 odsto posla. Neće biti lako, ali verujem u povoljan rezultat. Atmosfera je vrhunska i svi smo optimisti - rekao je Stojković.

Imajući u vidu dosadašnju taktiku, Muslin neće odustati od formacije 3-4-2-1, ali je pitanje da li će na desnoj strani terena ponovo priliku dobiti Mijat Gaćinović. Strijelac i asistent na subotnjem meču mijenjao je Rukavinu, koji je u dosadašnjim kvalifikacijama bio neprikosnoven. Fudbaler Ajntrahta je mnogo ofanzivniji, a s obzirom na to da se očekuje pritisak Iraca, Rukavina je mnogo bliži početnoj postavi. Druga selektorova dilema je u veznom redu. Luka Milivojević je odslužio suspenziju, a Nemanja Gudelj se pobrinuo da se njegovo odsustvo ne osjeti.

- Irci su pod pritiskom, a to je šansa za nas. Ako izgube neće imati šanse da završe kao prvi. Takva situacija može da bude olakšanje, ali moramo da izađemo visoko i odgovorimo na njihov napad - rekao je Gudelj.

Osim meča u Dablinu, za prva dva mjesta u grupi važna je i utakmica u Kišinjevu gdje Moldavija dočekuje Vels, koji više nema prava na grešku.

Jedno od najvećih iznenađenja kvalifikacija napravio je Luksemburg, koji je uspio da odigra 0:0 protiv Francuske u Tuluzu. Jedna od najlošijih evropskih selekcija izdržala je sve napade Pola Pogbe, Antoana Grizmana i društva, a "trikolori" su ovim remijem zakomplikovali situaciju u grupi A, jer sada imaju samo bod više od Švedske.

"Svako ide gdje mu je bolje"

Selektor Slavoljub Muslin prokomentarisao je mogućnost da Sergej Milinković-Savić u budućnosti nosi dres Crne Gore.

 - Svako ide gde mu je bolje. Ako oseća da ne treba da igra za Srbiju, onda ne bih imao šta da dodam na tu temu - rekao je Muslin, koji ne računa na najboljeg fudbalera Lacija uz objašnjenje da se ne uklapa u koncepciju.

Grupa D

Večeras: Republika Irska - Srbija (20.45), Moldavija - Vels (20.45), Austrija - Gruzija (20.45).

1. Srbija    7        4        3        0        16:7   15

2. R. Irska 7        3        4        0        9:5     13

3. Vels       7        2        5        0        10:5   11

4. Austrija          7        2        2        3        9:9     8

5. Gruzija  7        0        4        3        7:11   4

6. Moldavija       7        0        2        5        4:18   2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana