Црна Гора најмања земља на Мундобаскету

Глас Српске
Црна Гора најмања земља на Мундобаскету

Подгорица - Пораз од Летоније (74:80) у посљедњем прозору квалификација за Свјетско првенство није превише забринуо кошаркаше Црне Горе који су први пут у историји изборили пласман на највећу смотру и тако омогућили својој земљи да постане учесница са најмањим бројем становника на Мундобаскету икад.

Титулу је до сада држао Катар, који је 2006. године имао нешто више од милион становника, али ће Црна Гора, која броји око 630.000 житеља, у Кини оборити тај рекорд. Иако им је на почетку квалификација, у конкуренцији са Шпанијом, Турском, Летонијом и Словенијом, мало ко давао шансу за трећу позицију, чини се да је накарадан систем такмичења више одговарао “соколовима” пошто Словенци, али ни Летонци највећим дијелом квалификационих прозора нису могли да рачунају на најбоље играче. Имала је Летонија прилику да у Подгорици избрише минус од девет поена из прве утакмице, међутим, то јој није пошло за руком. Црногорци су успјели највише захваљујући доброј вољи челника Будућности, који су уступили своје најјаче адуте, па је селектор Звездан Митровић захвалио подгоричком клубу на великој подршци.

- Да ли је систем такмичења добар? Није, али како је било нама, тако је било и осталим селекцијама. Наша предност је чињеница да смо добили безрезервну подршку челника Будућности и актуелног шампиона АБА лиге, који је био спреман да жртвује резултате клуба у интересу репрезентације. Циљ је био да што дуже будемо у игри за пласман на Мундобаскет, а да при томе подмладимо селекцију. Успјели смо да урадимо оба посла на врхунском нивоу, а мало је било оних који су вјеровали у овакав епилог - поручио је Митровић.

Од земаља из бивше Југославије Црна Гора је уз Србију једина која је добила визу за Кину, а познато је и преосталих 30 учесника Мундобаскета пред жријеб који ће бити одржан 16. марта у Шенжену. Од Европљана ту су још: Чешка, Француска, Њемачка, Грчка, Италија, Литванија, Пољска, Русија, Шпанија и Турска. Из Океаније и Азије, уз Кину, на жријебу ће бити још седам екипа - Аустралија, Иран, Јапан, Јордан, Јужна Кореја, Нови Зеланд и Филипини. Сјеверна и Јужна Америка имају седам представника: Аргентина, Бразил, Канада, Доминиканска Република, Порторико, САД и Венецуела, док ће Африка наступити са Анголом, Обалом Слоноваче, Нигеријом, Сенегалом и Тунисом.

Потврдићемо квалитет

Један од најбољих кошаркаша Црне Горе Бојан Дубљевић увјерен је да његова селекција на Мундобаскету неће само попунити број учесника, него ће потврдити да посједују квалитет.

- Ово што смо ми урадили против Летоније и Украјине могу само селекције које имају позитивну енергију, које имају карактер. Буди поносна, Црна Горо - поручио је Дубљевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана