Држава штеди, принчеви граде палате

Приредио: Борис Ђурић
Држава штеди, принчеви граде палате

Ријад - Иако је влада Саудијске Арабије, у оквиру мјера штедње због ниских цијена нафте, отказала четвртину пројеката у земљи вриједних трилион долара, краљевска породица се и даље расипа и ужива у раскоши како у земљи тако и изван ње.

Богатство краљевске породице долази од продаје нафте, а располаже милијардама долара за годишње донације и хирове краљевића. Ипак ниске цијене црног злата погодиле су економију земље и поставиле питање да ли краљевска породица може одржати свој раскошни начин живота.

Међутим, одговор је више него јасан. Штедња није спријечила раднике у Танџиру да заврше хелиодроме и велики шатор у којем се краљ и његова велика свита могу гостити. Такође, иза великог зида начичканог надзорним камерама и стражом никла је нова палата саудијског краља Салмана, смјештена на атлантској обали Марока.

- Грађани имају мање новца него икада, али краљевићи имају исто. Постоји много државног новца који је сакривен од буџета и са којим управља једино краљ - каже принц Калид бин Фархан ал-Сауд, дисидентски члан породице који живи у Њемачкој. 

Професор са лондонске школе економије Штефен Хертог каже да неки принчеви уживају много веће привилегије, а ни систем донација није промијењен.

Чланови краљевске породице ослањају се на донације, тако да један син краља добија мјесечну стипендију до 270.000 долара док чукунунуци имају 8.000 долара мјесечне надокнаде. Краљ Салман годишње даје око двије милијарде долара на име донација члановима своје породице, што износи пет одсто буџета Саудијске Арабије.

Такође, неколико њих је прошле године куповало имовину у Француској, као што је случај саудијске принцеза која је  недавно купила 30 милиона долара вриједан апартман у Паризу, док сам краљ Салман има луксузни дворац на Азурној обали и палату у шпанској Марбељи.

Ипак, краљевићи се највише боје економских проблема у земљи који ризикују побуну грађана ако њихове бенефиције, дате им од рођења до гроба, буду сувише нарушене. Суочавајући се са великим рупама у буџету, влада је смањила плате у јавном сектору заједно са бенефицијама, почела је посуђивати милијарде долара, а смањен је број запослених.

Приче о претјераној потрошњи у иностранству углавном не допиру до народа у Саудијској Арабији јер саудијске медијске куће стриктно контролише краљевска породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана