Živković adut SNSD-a za pobjedu u Doboju

V. Kulaga, D. Dujić
Živković adut SNSD-a za pobjedu u Doboju

Banjaluka - Izvršni komitet SNSD-a dao je juče zeleno svjetlo kandidatima za gradonačelnike i načelnike u skladu sa koalicionim sporazumom sa DNS-om i SP-om, a razriješena je dilema za čelnu poziciju u Doboju gdje će u izbornu trku za gradonačelnika Milorad Živković.

Lideri stranaka, koje čine većinu u RS, usaglasili su prije nekoliko dana detalje za zajednički nastup na predstojećim izborima i potpisali i sporazum koji to potvrđuje. Tada je lokalnim odborima stranaka prepušteno da usaglase kandidate u Doboju, Zvorniku, Kotor Varošu, Čelincu, Šipovu, Ribniku i Čajniču. Dileme unazad nekoliko dana nema u Zvorniku, gdje će kandidat za novi mandat biti SNSD-ov Zoran Stevanović. Živkovićeva kandidatura potvrđena je na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a, a objelodanjena je nakon što je prvi čovjek stranke u Doboju Vlado Đurđević u srijedu uveče na sjednici Gradskog odbora podnio neopozivu ostavku, poslije čega je za vršioca dužnosti imenovan Miroslav Gavrić. Đurđević je prije nekoliko dana zbog neslaganja sa Urošem Gostićem svoj mandat stavio na raspolaganje lideru stranke Miloradu Dodiku. Posredstvom generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića nesuglasice su prevaziđene, ali se situacija ponovo zakomplikovala i okončana ostavkom.

- Gradski odbor je bio toliko podijeljen da niko ni za kakvu odluku više nije imao većinu i smatram da više ne mogu da vodim odbor - izjavio je Đurđević poslije sjednice na kojoj je i povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika.

Petrović kaže su za kandidata za gradonačelnika predložili Živkovića.

- Živković je ljekar sa uvaženom političkom karijerom. Mislimo da je to pobjednički kandidat, koji će sigurno biti podržan od strane koalicionih partnera - kaže Petrović.

Živković, koji na megdan izlazi aktuelnom gradonačelniku iz SDS Obrenu Petroviću, rekao je da će nakon što budu završene procedure u vezi sa kandidaturom reći šta misli i predložiti program građanima Doboja.

Prvi čovjek DNS-a u Doboju Slavko Gligorić kazao je da još nisu odlučili kome će dati podršku i da će sve biti jasnije poslije sastanka sa liderom DNS-a Markom Pavićem. Predsjednik Gradskog odbora SP-a Srđan Todorović nije odgovarao na telefonske pozive.

Rješenje se nazire i u Kotor Varošu, a pregovori u SNSD-u su vođeni juče cijeli dan. Prvobitni kandidat za načelnika i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Kotor Varoš Goran Kušljić povukao je kandidaturu nakon čega je podržan prijedlog da ugledni privrednik Miroslav Malijević ide u izbornu trku. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske", međutim, nije bila poznata konačna odluka. Podršku Malijeviću spremni su da daju DNS, Izvorna SDS i SRS. Predsjednik Opštinskog odbora SP-a Predrag Tešić kazao je da je njegova kandidatura za načelnika i dalje na snazi i da za to ima podršku vrha stranke.

Izvršni komitet SNSD-a je konstatovao da je stranka spremna za ubjedljivu pobjedu na izborima, a potvrđen je stav za puno poštivanje koalicionog sporazuma sa DNS-om i SP-om i dogovor sa SRS-om i drugim strankama i pokretima. SNSD će u skladu sa sporazumom ponuditi svoje kandidate u više od 50 lokalnih zajednica. Osim kandidata koji su određeni u posljednji čas na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a potvrđena je kandidatura Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke, Luke Petrovića za prvog čovjeka Trebinja, a Zorana Stevanovića u Zvorniku. Data je podrška Darku Tomašu za načelnika Prnjavora, Draganu Bogdaniću u Tesliću, Ljubiši Ćosiću u Istočnom Novom Sarajevu, Ranku Karapetroviću u Laktašima, Bošku Jugoviću u Palama i drugima. Izvršni komitet je dao podršku kandidaturi Zlatka Maksimovića iz "Uspješne Srpske" za gradonačelnika Bijeljine i zajedničkom kandidatu svih stranaka iz RS Mladenu Grujičiću za načelnika Srebrenice.

Jubilej

SNSD ove godine obilježava 20 godina od osnivanja, a Izvršni komitet stranke je donio odluku o načinu obilježavanja jubileja.

- Obilježavanje počinje 27. avgusta na svečanoj akademiji u Banjaluci, a završiće proslavom ubjedljive pobjede na predstojećim lokalnim izborima - saopšteno je iz SNSD-a.

Najvažnije potvrđene kandidature

Igor Radojičić            Banjaluka

Milorad Živković     Doboj

Zoran Stevanović        Zvornik

Luka Petrović    Trebinje

Darko Tomaš      Prnjavor

Dragan Bogdanić          Teslić

Ljubiša Ćosić             Istočno Novo Sarajevo

Ranko Karapetrović    Laktaši

Miroslav Drljača       Novi Grad

Radenko Reljić    Kozarska Dubica

Zoran Adžić         Gradiška

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana