Zakon o akcizama pred Ustavnim sudom BiH?

Zakon o akcizama pred Ustavnim sudom BiH? 05.02.2018 06:52 | ATV

Sarajevo - Ustavni sud BiH, ipak bi mogao da se izjasni o ustavnosti Zakona o akcizama. Nakon što su zatražili mišljenje bh. Parlamenta o apelaciji grupe poslanika, koji i dalje tvrde da je Zakon neustavan, nadležna Ustavnopravna komisija stala je iza onoga što piše u zahtjevu za osporavanje zakona.

Iako sada pomalo čudno zvuči da bh. Parlament podržava apelaciju za obaranje zakona,koji je sam izglasao, iz SDA kažu da se nadaju se da će sudije i o tome razmisliti.

"Ovo je jedna atipična situacija, mišljenje daje tijelo u kojem je većina zastupnika, koji su glasali protiv zakona, a mišljenje koje odražava stav Parlamentarne skupštine BiH. O tome se trebalo voditi računa, o tome treba da vodi računa i Ustavni sud BiH”, rekao je Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Džaferović je predlagao da se iz te, atipčne situacije, izađe usvajanjem zaključka da je set Zakona o akcizama donesen u skladu sa Ustavom i zakonom i da se taj stav pošalje Ustavnom sudu, ali podrške nije bilo, jer sjednici nisu prisustvovali svi članovi komisiije.
Dok u HDZ – u, ipak, ne očekuju ništa spektakularno, iz SDS -a kažu – Zakon bi trebalo da bude oboren.

"Jer je usvanjem Zakona o akcizama, prekršen Ustav i Poslovnik oba doma bh. Parlamenta. Mi se nadamo da će Ustavni sud i apelujemo odlučivati u skadu sa Ustavom , a ne sa političkom voljom onih koji kontrolišu Ustavni sud”, kaže Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Mislim da Ustavni sud radi u skladu sa svojim pravilima i da je njih neće obavezivati nikakve odluke Ustavnopravne kosmije”, kaže Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

A onda se Lovrinović požalio da ga kolege prave budalom. I to zbog priče o tome kada bi trebalo zakazivati sjednice komisije. Tu priču pokrenuo je Momčilo Novaković i tražio da se kroz usvajanje zaključka vodi računa i o onima koji putuju. Nakon što predsjedavajući komisije nije prihvatio prijedlog da se uopšte glasa o zaključku i Lovrinović je završio u foteljama ispred sale, tačnije napustio je zasjedanje.

"Ja i dalje mislim da ljudi koji putuju po 200-300 kilometara da bi došli na sjednicu, se trebaju uvažiti i da sjednice počinju u terminima, koji su prihvatljivi za sve”, navodi Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Mogao bi samo reći da me pojedine kolege prave budalom. Imao sam volju da radim u ustavno pravnom povjerenstvu oko zaključka koji je predložio gospodin Novaković, i umjesto da to stavimo na glasanje. Mi evo skoro sat vremena rapravljamo o tome i umjesto da se dogovoramo oko načina rada, nema ništa od toga”, rekao je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na kraju je čini se jedini logičak zaključak da će BiH , poslanicima refundirati troškove goriva po znatno većim cijenama, jer je malo onih koji vjeruju da će Ustavni sud osporiti Zakon o akcizama koji je već stupio na snagu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica