Vučić: Razumemo se iako mnogi žele da se mrzimo

Vedrana Kulaga
Vučić: Razumemo se iako mnogi žele da se mrzimo

Sarajevo - Čini mi se da smo uspeli da promenimo atmosferu i da uprkos želji mnogih da se uvek govori o problemima i mržnji to prevaziđemo i da se razumemo bolje nego ranije, izjavio je u petak u Sarajevu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je drugog dana zvanične posjete BiH svečano dočekan ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje mu je dobrodošlicu poželjelo rukovodstvo te institucije. Nakon sastanka sa njima, Vučić je razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, a dominirale su ekonomske teme. Vučić je rekao da je cilj podizanje trgovinske razmjene između dvije zemlje na dva miliona evra godišnje. Predsjednik Srbije je rekao da su razgovarali i o načinu za razvoj infrastrukture u Podrinju s obje strane Drine.

Ističući da je zadovoljan atmosferom i razgovorima u Sarajevu, Vučić je rekao da očekuju zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije do kraja godine i da je do tada moguć i njegov sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Beogradu, što bi dalo podsticaj za dalje unapređenje odnosa.

- Važno je da naš pogled bude usmeren u budućnost. Ne moramo zaboravljati prošlost, niko nas na to ne tera, ali važno je da se koncentrišemo na budućnost - rekao je Vučić.

Podvukao je da nema potrebe da od Srbije bilo ko pravi bauka, jer je ona iskren prijatelj BiH.

- Pokušajte poverovati u to i pokušajte da razumete Srbiju i da nekada uđete u naše cipele. Onda ćete da razumete koliko sam govorio istinu. Pogledajte kako se Srbija ponaša prema BiH, nikada nije dovela u pitanje njen teritorijalni integritet, ni na koji način se ne meša u unutrašnje odnose u BiH. Na svim mestima Srbija je govorila u prilog BiH, a od BiH očekuje isti prijateljski odnos - kazao je Vučić.

Zvizdić je istakao da BiH i Srbija dijele intencije koje su u vezi sa članstvom u EU, što je putokaz za dalji razvoj saradnje.

- Realizacijom projekata možemo značajno povećati obim spoljnotrgovinske razmjene i obim ekonomske saradnje. To će biti prioriteti i ciljevi ka kojima će Savjet ministara biti usmjeren. S tim ciljem dogovorili smo se da zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije bude održana do kraja godine, vjerovatno krajem novembra. Domaćin će biti Srbija - rekao je Zvizdić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koji su bili u delegaciji, razgovarali su sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministrom komunikacija i transporta Ismirom Juskom i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom. Šarović je kazao da je sa Ljajićem razgovarao o projektima BiH i Srbije kroz različite platforme za zapadni Balkan.

- Rijeka Drina bi mogla biti mali ekonomski tigar. Zaostalost u razvoju tog regiona i sa jedne i sa druge strane Drine je vidljiva, ali ta rijeka može pružiti dinamičnost ukupnim odnosima - rekao je Šarović.

Jusko i Mihajlovićeva su ocijenili da je brzi put Beograd - Sarajevo izuzetno važan projekat za obje zemlje i da nikome nije u interesu da on propadne. Jusko je rekao da još nije dobio odgovor na pismo koje je prije 75 dana poslao turskom ministru tražeći odgovor na pitanje koliko novca Turska namjerava da uloži u ovaj projekat i na koji način, odnosno da li je to koncesija ili kredit.

Vučić i čelnici Parlamenta BiH su izrazili zadovoljstvo što politički odnosi idu uzlaznom putanjom.

SNSD: Odnosi Srbije i RS na najvišem nivou

SNSD je saopštio da je posjeta Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu i RS najbolji dokaz da su odnosi Srbije i Srpske na najvišem nivou.

- To je na najbolji način potvrđeno i poslije nedavnog susreta rukovodstava RS i Srbije kada je dogovoreno da će Srbija sa 5,5 miliona evra podržati projekte u Srpskoj i u drugim opštinama u kojima pretežno žive Srbi - navodi SNSD.

Ova stranka je pozdravila Vučićevu posjetu BiH i poruke koje je poslao, jer na najbolji način potvrđuju da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

- Odgovor BiH na prijateljstvo Srbije oličen je, nažalost, u sramnoj činjenici da, ni poslije više od dvije godine, institucije BiH nisu uradile apsolutno ništa da otkriju počinioce i organizatore napada na Vučića u Srebrenici - istakao je SNSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana