Vojnici bi mogli ostati u stroju i poslije 35. godine

Željka Domazet
Vojnici bi mogli ostati u stroju i poslije 35. godine

Sarajevo - Ministarstvo odbrane BiH razmotriće mogućnost da starosna granica do koje vojnici mogu ostati u Oružanim snagama BiH i ako ne stignu do čina koji im to garantuje bude pomjerena sa 35 godina.

Veliki broj vojnika prelaskom ove granice ostaje bez posla, a "Glas Srpske" je u više navrata pisao i da je raširena korupcija u vojnim strukturama u vezi sa dodjelom čina koji garantuje ostanak u stroju.

Ministarka odbrane Marina Pendeš, njeni zamjenici Boris Jerinić i Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč juče su Sarajevu predstavili izvještaj o radu i postignuća u 2016. godini i najavili niz aktivnosti čiji je cilj sređivanje stanja u vojsci.

- Ministarstvo će razmotriti mogućnost da starosna granica do koje vojnici mogu ostati u Oružanim snagama bude pomjerena sa 35 godina, čime bi stimulisali ostanak mladih u vrijeme kada napuštaju i Oružane snage i BiH. Treba da razmotrimo svaki aspekt - istakla je Pendeševa.

Vojnici sve češće napuštaju profesionalnu službu i prije navršenih 35 godina uglavnom zbog malih plata i loših uslova, a samo u prvoj polovini 2016. otišlo ih je 150. Govoreći o toj pojavi, Pendeševa je navela da su neki vojnici stalno na straži, a da za to nemaju realnu naknadu, te da mnogi odlaze ne želeći da čekaju 35. godinu kada bi bili prinuđeni da odu i time ostali bez posla.

- Cilj izmjena koje su planirane za ovu godinu je da poboljšamo upravo ove segmente. Ministarstvo radi i na povećanju primanja vojnika, za šta bi u 2017. trebalo izdvojiti dodatnih oko devet miliona KM - kazala je Pendeševa.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić iz SNSD-a rekla je da je o produženju starosne granice za pripadnike Oružanih snaga bilo riječi i ranije, ali da nije bilo spremnosti da to bude sprovedeno u praksi.

- Ranije su tvrdili da je trenutna starosna granica po standardima NATO-a. Vidjećemo šta će biti, ali smatram da će napraviti samo gore ako bi starosnu granicu podigli za još dvije godine - kaže Majkićeva.

Čelnici Ministarstva odbrane najavili su da je planirano da za modernizaciju Oružanih snaga u narednih deset godina bude izdvojeno 300 miliona KM. Planirano je da to bude realizovano kroz četiri projekta, a najznačajniji se odnose na nabavku helikoptera i obuku pilota.

Govoreći o uspjesima u prošloj godini, Pendeševa je kao jedan od značajnih navela usvajanje pregleda odbrane. Istakla je i da su već dostavili odgovore koji su od njih traženi u upitniku Evropske komisije, te najavila nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH.

Istraga o angažmanu vojnika

Marina Pendeš je rekla da će interna istraga o dešavanjima u vezi sa angažovanjem vojnika na proslavi Dana RS u Banjaluci biti završena do 2. februara.

- Ministarstvo i Oružane snage nisu podržali obilježavanje 9. januara - istakla je Pendeševa.

Boris Jerinić je kazao da je stav svih iz RS da nije prekršen zakon prema kojem je 9. januar sekularni praznik.

- Imamo obavezu da poštujemo zakone BiH, entiteta i Brčko distrikta - rekao je Jerinić.

Komentarišući krivičnu prijavu koju su protiv čelnika Ministarstva odbrane BiH podnijeli SDP, DF i Građanski savez, Pendeševa je rekla da vjeruje u pravosudni sistem, dok je Jerinić ocijenio da je to politička prijava i da je očigledno da nekim političkim partijama u BiH treba haos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana