Више новца за путовања, плате и телефонирање

Ведрана Кулага
Више новца за путовања, плате и телефонирање

Сарајево - Приједлог буџета институција БиХ за 2015. годину стигао је у парламентарну процедуру, а планирани издаци показују да су, у односу на лани, код већине порасли финансијски апетити, а више пара него лани планирано је за плате, путовања и телефонирање.

Предсједништво БиХ утврдило је приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину у износу од 1,56 милијарди КМ. Укупни приходи, примици и финансирање институција износе 950 милиона и исти су као лани, док је за сервисирање спољног дуга предвиђено 613,5 милиона КМ, односно 232,8 милиона мање у односу на буџет из 2014.

Тај тренд, међутим, не прате планирани износи за текуће издатке институција БиХ јер је за те намјене планирано 836,4 милиона, односно 739.000 више него лани.  За бруто плате и накнаде је предвиђено 538 милиона КМ и у односу на 2014. годину веће су за 12,6 милиона КМ. До тога је дошло незнатног повећања броја запослених у току прошле године, али и због увођења солидарног пореза у Српској као помоћи за угрожене у прошлогодишњим поплавама.

Издвајања за исплату накнада трошкова запослених, са друге стране, биће мања и то за 437.000 марака. Предвиђено је да за те намјене буде издвојено 114,5 милиона, а према подацима из буџета мање новца, између осталог, издвојиће Обавјештајно-безбједносна агенција и то за јубиларне накнаде.

За путовања званичника и осталих запослених предвиђено је 1,2 милиона марака више наго лани тако да би за те намјене требало да имају више од 14,7 милиона КМ.

- Ово повећање првенствено је резултат због тога што су ови трошкови били смањени за 14 одсто приликом усвајања буџета за 2014. годину - наводи се у приједлогу овогодишњег буџета. Значајне издатке по том основу имаће Министарство одбране због обука и планираних међународних активности, ресор иностраних послова, Парламент БиХ, Предсједништво БиХ као и Дирекција за координацију полицијских тијела.

За телефонске и поштанске услуге је планирано 8,5 милиона, односно око пола милиона КМ више док ће за покривање рачуна за превоз и гориво, према процјенама, бити потребно око 13,4 милиона што је за 346.000 марака више у односу на буџет из 2014. 

Укупни материјални трошкови у буџету за ову годину износе 183,8 милиона и мањи су за 11,4 милиона марака у односу на 2014.

На буџетском списку је 56 институција које би ове године требало да имају више новца на располагању односу на лани, док ће њих 13 морати да се задовољи са нешто мање новца на рачунима. И поред тих осцилација, нема промјена на топ пет листи највећих потрошача међу њима.

Приједлог буџета институција БиХ за ову годину требало би да већ идуће седмице буде разматран у Парламенту БиХ, а међу првима доћи ће под лупу Уставноправне комисије.

Члан те комисије Лазар Продановић каже да је веома важно да је укупни буџетски оквир остао на прошлогодишњем нивоу, али да се морају тражити начини за додатне уштеде. 

- Трошкови се сигурно могу смањити за још десет одсто, а да то не утиче на рад институција - рекао је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана