Uzeli milione maraka uz pomoć sumnjivih ugovora

Marina Čigoja
Uzeli milione maraka uz pomoć sumnjivih ugovora

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH utvrdila je da oko 17.000 obveznika registrovanih u sistem PDV-a nikada nije prešlo prag oporezivog prometa od 50.000 KM, ali su do sada povukli više od sedam miliona maraka po osnovu povrata PDV-a, iako nemaju pravo na povrat dok ne pređu pomenutu granicu.

Upravo iz tih razloga UIO je pojačao kontrole prilikom podnošenja zahtjeva za registraciju u sistem PDV-a i u prvih deset mjeseci ove godine odbio 216 zahtjeva. U registar obveznika indirektnih poreza preduzeća se moraju upisati ukoliko planiraju da ostvare godišnji oporezivi promet veći od 50.000 maraka.

U UIO su istakli da prilikom procesa registracije u sistem PDV-a obavljaju obaveznu kontrolu kod podnosioca zahtjeva na terenu i detaljnu analizu dokumentacije, a posebno dokaza o tome da će obveznik preći prag od 50.000 KM oporezivog prometa u toku godine.

- Svih 17.000 obveznika su prilikom registracije u sistem PDV-a dostavili potpisane i ovjerene ugovore o poslovnoj saradnji sa svojim partnerima, u kojima je stajalo da će u toku godine preći prag oporezivog prometa. Međutim, iako neki posluju i nekoliko godina, još nisu prešli taj prag - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

On je istakao da UIO do sada nije imao zakonsku mogućnost da odbije zahtjev za registraciju takvih obveznika, a ni mogućnost da im oduzme PDV broj, odnosno da ih izbriše iz sistema PDV-a.

Da bi se izborio sa tim problemom UIO je pripremio i proslijedio Upravnom odboru UIO izmjene i dopune pravilnika o upisu u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza. Izmjenama je predviđeno da UIO može oduzeti PDV broj obveznicima koji nisu ostvarili oporezivi promet u iznosu većem od 50.000 KM.

- Na taj korak odlučili smo se jer su prilikom registracije u sistem PDV-a obveznici dostavili netačnu informaciju da će na osnovu potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji ostvariti oporezivi promet veći od 50.000 KM. Na taj način ćemo odstraniti iz sistema obveznike koje možemo nazvati parazitima u sistemu PDV-a, jer od njih država nema nikakve koristi, a prilikom registracije su prezentovali netačne podatke - naglasio je Kovačević.

Deregistracija

Ratko Kovačević je istakao da Uprava koristi mogućnost da po službenoj dužnosti deregistruje iz sistema sve obveznike koji duže vrijeme podnose PDV prijave sa nulom, odnosno ne obavljaju poslovnu djelatnost.

- Deregistracija se može uraditi samo ukoliko su izmirene sve obaveze po osnovu indirektnih poreza - kazao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana