Uklonjeni šatori pored spomenika antifašističkoj borbi u Srbu

Srna
Uklonjeni šatori pored spomenika antifašističkoj borbi u Srbu

Srb - Hrvatska policija uklonila je jutros šatore koje su postavili hrvatski desničari uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu.

U službene prostorije policije privedeno je osam osoba dobi od 35 do 60 godina, od koji je njih šest pružalo pasivni otpor, saopšteno je iz Policijske uprave zadarske.


Nad njima je u toku kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dodaje se u saopštenju.

Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika redovne policije, započela je u 7.25 časova postupak "oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari", rekao je portparol Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Tokom akcije nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava /AHSP/ pasivno je pružalo otpor, dok ih je policija odvodila, prenijeli su hrvatski mediji.

Odvođenju je prethodila molba načelnika Policijske stanice Donji Srb da se okupljeni članovi i simpatizeri te stranke mirno raziđu, na šta je predsjednik te stranke Dražen Keleminec rekao da će "pružati samo pasivan otpor". "Ne bismo mi na našu hrvatsku policiju", dodao je on.

Akcija prisilnog spuštanja s visine oko spomenika do obližnje policijske stanice trajala je oko pola sata, a učestovovalo je petnaestak terenskih policijskih vozila.

Keleminec je prethodno putem medija pozivao "sve Hrvatice i Hrvate" da danas dođu i svojim prisustvom pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka u Hrvatskoj 27. jula, ali se njegovom pozivu niko nije odazvao.

Dok je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na informativni razgovor, on je uzvikivao da je ovo način da "se omogući četnicima da i dalje slave".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana