U Istanbulu počeo sastanak 14 patrijaraha

Agencije
U Istanbulu počeo sastanak 14 patrijaraha

Istanbul - U Istanbulu je počeo skup 14 patrijaraha pravoslavnih crkava koji treba da doprinese jedinstvu Crkve. Na trodnevnom skupu, na kome učestvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, biće riječi o tehnološkim i tehničkim procedurama Panortodoksnog vijeća.


U delegaciji Srpske pravoslavne crkve /SPC/ nalaze se i vladika bački Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prethodno je zasjedala pripremna komisija na kojoj su razmijenjena mišljenja o mnogim pitanjima, među kojima o toku priprema Svepravoslavnog sabora - saopšteno je na sajtu SPC.

Ruski mitropolit Ilarion tom prilikom istakao je značaj i važnost pripremnih radova koji treba da izražavaju određena gledišta o pojedinim temama među provoslavnim crkvama, a ukazano je na potrebu da na Saboru odluke budu donošene konsenzusom.

"Jedinstvo svete Pravoslavne crkve koje smo očuvali tokom dvije hiljade godina bez ikakvih administrativnih instrumenata jedinstva predstavlja takvo dragocjeno nasljeđe d,a prije svega i iznad svega, imamo potrebu da ga podržimo i ojačamo", rekao je mitropolit Ilarion.

On je naveo da treba razmisliti ne samo o blagotvornom završetku Sabora, nego i o naknadnom prihvatanju njegovih rješenja - o tome kako bi njegovi rezultati bili primljeni u pomjesnim pravoslavnim crkvama.

Tokom rada pripremne komisije ukazano je na to da ovaj susret poglavara crkava ima konsultativni karakter, jer će svaki od njih o rezultatima izvijestiti arhijerejski sabor svoje crkve radi donošenja konačne odluke.

Skup se održava na poziv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, a prisutan je i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Patrijarh vaseljenski Vartolomej tokom susreta sa ruski patrijarhom Kirilom istakao je da će sastanak poglavara pomjesnih pravoslavnih cvrkava doprinijeti jedinstvu Crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana