Tužilaštvo nije razdvojilo složene od manje složenih predmeta

Srna
Tužilaštvo nije razdvojilo složene od manje složenih predmeta

Sarajevo - Bivši predsjednik Nadzornog tijela za praćenje primjene Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH Milorad Novković rekao je danas u Sarajevu da ni sedam godina od usvajanja Strategije Tužilaštvo BiH nije jasno razdvojilo složene od manje složenih predmeta.

Govoreći kao svjedok odbrane u disciplinskom postupku protiv bivšeg tužioca Tužilaštva BiH Muniba Halilovića, Novković je istakao da Nadzorni odbor od 2009. godine kontinuirano vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da prioritetno radi na složenijim predmetima.

"Strategija je obavezujući dokument. Ona je i usvojena upravo jer je postojala bojazan da tužioci biraju lakše predmete, a ostavljaju teže, a teži su oni za koje je zainteresovana javnost i koji mogu dovesti do pomirenja. Da sam ja tužilac, prvo bih se bavio složenim predmetima, a ove manje osjetljive bih ostavio za kasnije. Za njih Strategija i predviđa duži rok od 15 godina, u odnosu na sedam za složene", pojasnio je Novković.

U Halilovićevu korist svjedočila je i tužilac Tužilaštva BiH Vesna Budimir, koja je rekla da je u periodu dok je rukovodila Odjeljenjem za ratne zločine od 2010. do 2014. godine insistirala da se radi na složenijim predmetima ratnih zločina, prenio je BIRN.

Sam Halilović je rekao da je prijava protiv njega podnesena zato što se nije bavio manje složenim, već najosjetljivijim predmetima.

Prema njegovim riječima, to je napad na Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja upravo nalaže procesuiranje najsloženijih predmeta u Tužilaštvu BiH.

Halilović je u uvodnom izlaganju rekao da se od 2008. godine, kada je usvojena Strategija, vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da se rade samo najosjetljiviji i najteži predmeti.

"Ako progonite nekog ko sprovodi Strategiju, a ne one koji rade drugačije i bave se manje složenim predmetima, to je poruka svim tužiocima. Ako se prihvati ovaj postupak protiv mene, biće smiješna svaka buduća uputstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Tužilaštvu BiH da se prioritetno bavi složenijim predmetima", objasnio je Halilović.

Disciplinski tužilac VSTS-a Mirza Hadžiomerović uložio je materijalne dokaze, pojasnivši da se u njima vidi da je Halilović propustio da radi na jednom predmetu ratnog zločina koji mu je bio dodijeljen.

Među dokazima, Hadžiomerović je uložio i dopis Tužilaštva BiH iz jula i rekao da se u njemu navodi da su složeni predmeti na kojima je Halilović radio u periodu između 2007. i 2013. godine "samo djelimično okončani".

Na ovom ročištu, u korist Halilovića trebalo je da svjedoči bivši glavni tužilac Milorad Barašin, ali on nije pristupio.

Datum nastavka disciplinskog postupka biće naknadno objavljen, kada će Barašin biti ponovo pozvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana