Tužbe zbog skrivanja podataka o donacijama

Željka Domazet
Tužbe zbog skrivanja podataka o donacijama

SARAJEVO - Istražna komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava koja su u BiH pristigla poslije rata će svim organizacijama koje nisu dostavile podatke o dobijenim donacijama uputiti opomenu pred tužbu, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Komisije u Sarajevu.

Komisija će Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dostaviti spisak institucija koje u predviđenom roku nisu odgovorile na pitanje o dobijenim donacijama kako bi ova agencija provjerila zbog čega to nisu uradile.

Na sjednici je rečeno da je upućeno četiri hiljade upita o dobijenim donacijama i da je do sada stiglo 1.313 odgovora, od kojih je 390 odgovora da te institucije ili organizacije nisu primale nikakve donacije.

Obradom dijela pristiglih odgovora došlo se do podatka da je u BiH pristiglo oko 7,1 milijardu maraka donatorskih sredstava, od čega je prema podacima Centralne banke za institucije BiH došlo oko 400 miliona KM, a za Centralnu banku nešto više od 17 miliona.

Predsjedavajući Komisije Sefer Halilović kaže da postoje osnovane sumnje da oni koji nisu dostavili odgovore nešto kriju.

- Sama činjenica da nisu odgovorili njih optužuje. Odgovore nismo dobili od brojnih humanitarnih organizacija, poput Merhameta, za koje se zna da su dobijale milionska donatorska sredstva - kazao je Halilović, dodavši da od svih vjerskih zajednica u BiH jedino Rijaset Islamske zajednice nije dostavio tražene podatke.

Rekao je da će na sljedećoj sjednici Komisije biti saslušan i Džemaludin Latić, koji je sam tražio da bude saslušan tvrdeći da posjeduje značajna saznanja o prilivu i trošenju donacija.

Član Komisije Mirko Okolić rekao je da pojedine institucije BiH, poput Centralne banke, opstruišu rad ovog tijela.

- Komisija će zato od Ministarstva finansija BiH tražiti da dostavi potpunije podatke o pristiglim donatorskim sredstvima, posebno o onima koja su pristizala na račune otvarane u inostranstvu, jer je to ključ rješenja ovog pitanja - rekao je Okolić.

Dodao je da SIPA treba da istraži šta je sa onim institucijama i organizacijama koje su jednostavno nestale ili su se preregistrovale.

Mada Komisija ne želi da procjenjuje koliki je iznos donacija pristiglih u BiH, član Komisije Slavko Jovičić kazao je da je riječ o više od 40 milijardi maraka.

- Nadležne institucije, Tužilaštvo BiH i policijske agencije treba da razjasne, jer se radi o ogromnim sredstvima. Od enormnih sredstava koja su pristigla u BiH, 98 odsto je otišlo u FBiH, a ni dva odsto u RS i distrikt Brčko - rekao je Jovičić.

Zenica

Član Komisije Šemsudin Mehmedović upozorio je da su, i prema prikupljenim podacima koji su došli Komisiji, u BiH stigla ogromna donatorska sredstva.

- Prema ovome što stoji, Zeničko-dobojski kanton je dobio toliko donacija od USAID-a da bi tamo trebalo da teče med i mlijeko. Međutim, tamo je privreda u totalnom kolapsu. Mora se ispitati gdje su otišle i kako su trošene donacije - kazao je Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana