Tri kandidata u trci za disciplinskog tužioca u VSTS-u

G. M.
Tri kandidata u trci za disciplinskog tužioca u VSTS-u

Sarajevo - Komisija za izbor glavnog disciplinskog tužioca Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH obavila je u petak intervjue sa tri kandidata za poziciju glavnog disciplinskog tužioca.

- Obavljen je intervju sa tri kandidata koji su uspješno položili pismeni ispit - rekli su u VSTS-u, ali nisu naveli o kojim je kandidatima riječ.

Pismeni ispit održan je 11. januara, a polagali su Alena Kurspahić, Hasan Pleh, Mirza Hadžiomerović, Jasmina Kulenović, Adin Hidić, Milana Popadić i Branka Mijatović. Kandidatura sudije Opštinskog suda iz Livna Jurice Babića odbačena je zbog nepotpune dokumentacije.

Komisija je radila u sastavu Goran Radević, Mahmut Švraka, Emir Mehmedović, Mirjana Marić i Olja Papaz. Radević, Mehmedović i Marićeva imenovani su nakon što su predsjedavajuća komisije Ružica Jukić i nezavisni eksperti Emina Jahić i Sanja Jokić podnijele ostavke na te funkcije. Na taj potez su se odlučile zbog toga što je VSTS odbio prijedlog Komisije za poništenje javnog oglasa, koja je to tražila jer je koverta kandidata Pleha bila otvorena.

Bivši glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić razriješen je sa te dužnosti na sopstveni zahtjev krajem maja prošle godine i Kurspahićeva je od tada vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana